"Knauf Insulation" dobitnik nagrade za investiciju godine - "eKapija" dodelila priznanja "Aurea 2016"


Kompanija "Knauf Insulation" dobitnik je nagrade za investiciju godine "Aurea 2016", koju dodeljuje poslovni portal "eKapija", a nagradu je pobedniku na svečanosti u beogradskom "Aeroklubu" uručila potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički.


Kompanija "Knauf Insulation" započela je u svojoj fabrici u Surdulici proizvodnju kamene mineralne vune po novoj tehnologiji zasnovanoj na brzo obnovljivim materijama umesto na hemikalijama na bazi nafte. Uvođenjem ECOSE Technology kompanija se okrenula isključivo korišćenju materijala iz prirode, bez dodatog formaldehida i fenola i to je prvi i jedini takav proizvod na tržištu Srbije i regiona.


- Nagrada za investiciju godine je našoj kompaniji poseban vid priznanja za ozbiljan razvoj i unapređenje proizvoda od kamene mineralne vune. Naši proizvodi sa ECOSE Technology su već trasirali put na sva tržišta u regionu i doprineće većoj održivosti u zgradama i objektima u kojima se ugrađuju. Industrija termoizolacionih materijala nema tempo uvođenja inovacija poput IT industrije ili industrije mobilnih telefona, tako da ova investicija predstavlja značajan iskorak na tržištu termoizolacionih materijala - rekao je Tihomir Civkaroski generalni direktor "Knauf Insulation" za zemlje Balkana, Kipar i Maltu.


Zdravko Lončar, direktor "eKapije" istakao je da je pobedio pravi primer dobre strane investicije u Srbiji.


- Radi se pre svega o tehnološki inovativnom projektu, projektu koji zapošljava radnike u maloj sredini a skoro kompletna proizvodnja je namenjena izvozu. Ako na to dodamo da je investitor svetski renomirani proizvođač izolacije - "Knauf", firma koja pored tehnologije donosi i dobre korporativne standarde u naše poslovno okruženje, mislim da ne možemo da poželimo mnogo više od toga. Čestitam i svim nominovanim jer su svi projekti koji su ove godine ušli u uži izbor, veoma kvalitetne investicije, na koje možemo samo da budemo ponosni i da poželimo da ih u budućnosti bude još više.


Osim glavne nagrade, "eKapija" je dodelila i dva specijalna priznanja: priznanje za inovativnost ponela je kompanija "Lađar transport" za fabriku ugljenih briketa na Ubu, dok je čast da ponese priznanje za društvenu korisnost imala kompanija "MK Fintel Wind" za prvi vetropark u Srbiji, otvoren u Kuli.


Osim nagrađenih investicija u finale ovogodišnjeg izbora za investiciju godine "Aurea" plasiralo se još pet projekata: "Euroheat" - Proizvodnja pločasto-dobošastih izmenjivača toplote, ProCredit bank - Samouslužne zone 24/7, "Digital Logic" – Multifunkcionalni NFC 2DQR Barcode čitač, "Agrogrnja" - Silo-port Beočin i "Hemofarm" - Pogon za prečišćavanje otpadnih voda. >>logo
Dobitnici nagrade "Aurea 2016"


Pobednik


"Knauf Insulation" - Uvođenje ECOSE Technology u proizvodnju kamene mineralne vune


Kompanija "Knauf Insulation" započela je 1. januara 2016. godine u svojoj fabrici u Surdulici proizvodnju kamene mineralne vune po novoj tehnologiji, zasnovanoj na brzo obnovljivim materijama umesto na hemikalijama na bazi nafte. ECOSE® Technology je "Knauf Insulation Grupacija" patentirala još 2009. godine, kada je prvi put upotrebljena u proizvodnji staklene mineralne vune. Do danas su se ovi proizvodi pozicionirali visoko na tržištu izolacionih materijala i dobili brojna priznanja svuda u >>

Priznanje za inovativnost


"Lađar transport" - Fabrika ugljenih briketa Ub


Beogradska kompanija "Lađar Transport" otvorila je u decembru 2015. godine u Ubu fabriku ugljenih briketa koja predviđa osvajanje novih tehnologija u proizvodnji ovog energenta. Ugljeni briketi proizvode se od ugljene prašine lignita iz RB "Kolubara", uz dodatak još tri elementa koji su isključivo organskog porekla i sadrže maksimalno 0,79% sagorivog sumpora, dok je u Evropi dozvoljeno 1%. Po tome i ostalim tehničkim karakteristikama >>

Priznanje za društvenu korisnost


"MK Fintel Wind" - Vetropark Kula


Kompanija "MK Fintel Wind" otvorila je u novembru 2015. godine vetropark u Kuli, prvi energetski objekat ovog tipa u Srbiji. Vetropark Kula, ukupne instalisane snage 9,9 MW, sastoji se od tri vetrogeneratora visine oko 178 metara, koji su najviši u jugoistočnoj Evropi. Električna energija koja se proizvodi u ovom vetroparku ima potencijal snabdevanja između 5.000 i 8.000 domaćinstava. Imajući u vidu da energija vetra do sada nije korišćena, otvaranje prvog vetroparka u Srbiji ojačaće domaći >>


Pogledajte sve Nominacije...


Rekli su o nagradi "Aurea"


Izuzetno je važno da podržavamo i nagrađujemo dobre investicije jer su one glas za budućnost. Finalisti nagrade "Aurea" su prepoznati kao nosioci održivog razvoja srpske privrede. Takav koncept rada, osim što predstavlja pouzdan zamajac za održiv i profitabilan biznis i prosperitet samih kompanija, podrazumeva i rast i razvoj Srbije kao zemlje kojoj je privlačenje investicija jedan od prioriteta.

Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije

Učešćem u dodeli priznanja za investiciju godine SGS Beograd je želeo da podrži akciju koja podstiče posvećenost kvalitetu, uređenim sistemima menadžmenta i jasno definisanim ciljevima. Nagrada “Aurea” daje primer i potvrđuje da kompanije sa pravim vrednostima i integritom ljudi koji ih vode, mogu biti uspešne na bilo kom tržištu.

Marinko Ukropina, direktor SGS Beograd
Ono što će biti veoma važno u godinama koje dolaze su dobre ideje koje mogu da doprinesu poboljšanju poslovnih prilika. Potrebno je da usluge i proizvodi u koje je uključeno znanje budu promovisani. Potrebno je takvim projektima dati i finansijsku i svaku drugu podršku, kako bi Srbija imala održivu poziciju u međunarodnom okruženju.

Božidar Đelić, bivši ministar za nauku i tehnološki razvoj (2009)
Investicije su preduslov bržeg privrednog rasta i povećanja realne održive zaposlenosti. Jedan od glavnih razvojnih pravaca u godinama pred nama mora biti unapređenje poslovnog ambijenta za poslovanje i investiranje, privlačenje stranih investitora i podizanje konkurentnosti, izvoznog i investicionog potencijala domaće privrede. Ova nagrada utoliko je značajnija jer promoviše nove investicije, inovativne ideje i projekte i vrednosti koje će našim kompanijama omogućiti da se uspešno izbore sa inostranom konkurencijom na domaćem i stranom tržištu.

Željko Sertić, ministar privrede
Napredak naše zemlje moguć je samo ukoliko podstičemo nove ideje, inicijative i investicije. Dodeljivanje priznanja „Aurea” trebalo bi da doprinese kreiranju određene pozitivne atmosfere i energije koja favorizuje vredan i marljiv rad, rezultate, uspeh i dostignuća. Podsticanje preduzetničke inicijative, kreativnosti i inovativnosti na svim nivoima je način za promenu mentalnih šema i siguran put ka bržem rastu i razvoju.

Dejan Erić, direktor Instituta ekonomskih nauka
Kada su vremena teška, svaki uspeh je dragocen. Uspeh drugih znači da i mi možemo biti uspešni. Zato svaki uspešan korak koji napravi pojedinac ili organizacija u našem društvu, treba primetiti, pohvaliti i nagraditi. Slušamo o mnogobrojnim obećanjima, govori se o onome šta će da bude urađeno, o potencijalnom i mogućem. Nagrada “Aurea” potvrđuje da smo svedoci ne samo obećanja, već i postignutog i urađenog.

Verica Kalanović, bivša ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave (2012)

MEDIJSKI PARTNERI

logo

logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo