eKapija nagrađuje investiciju godine u Srbiji – Nominujte projekat za nagradu Aurea 2017


U nastojanju da promoviše projekte dobre za održiv razvoj srpske privrede eKapija će i ove godine dodeliti nagradu za investiciju godine u Srbiji – Aurea 2017.


Pozivamo sve kompanije koje su tokom 2016. godine realizovale projekat koji odgovara kriterijumima nagrade da se prijave - konkurs za nominacije otvoren je do 3. marta.


Nominovani projekat trebalo bi da je realizovan tokom prethodne kalendarske godine, a biće vrednovan na osnovu tri kriterijuma: inovativnost/originalnost, društvena korisnost i finansijski potencijal.


Količina uloženih sredstava nije presudna, već se projekti vrednuju na osnovu originalnosti inovacije koje su primenili, značaja koji imaju za okruženje, kao i potencijala da budu uspešni na tržištu. Ravnopravno učestvuju sve privredne grane i sve vrste projekata, tako da nije bitno da li je kompanija implementirala novi proizvodni proces/tehnologiju, razvila ili primenila originalni softver, ponudila novi proizvod ili osmislila novi pristup tržištu.


Zdravko Lončar, direktor portala eKapija, kaže da su stalne promene i inovacije ključ uspeha u poslovanju i da su vrednosti koje promoviše ova nagrada bitne za održivi privredni razvoj Srbije.


- Obično kod nas nagrade idu istaknutim pojedincima. Mi ovom nagradom, koja se uglavnom dodeljuje privrednim subjektima, slavimo dobru ideju, timski rad i odgovoran odnos prema društvu i sredini. Želimo da pošaljemo poruku zajednici da je konstantna inovacija neophodna kako bismo prevazišli barijeru nekonkurentnosti naše privrede, ali i da kažemo da se takođe isplati biti odgovoran – bilo da se to odnosi na očuvanje životne sredine ili doprinosi boljitku građana i zajednice kroz zapošljavanje, afirmaciju nerazvijenih područja i sl.


Urednički tim eKapije započeo je selekciju kandidata za nagradu, a zainteresovane kompanije mogu se prijaviti i same popunjavanjem formulara na stranici www.aurea.rs. Nakon analize pristiglih prijava, projekti koji uđu u uži izbor takmičenja biće predstavljeni na portalima www.ekapija.com i www.aurea.rs, a o pobedniku će odlučiti stručni i nepristrasni žiri, dok će jedan glas dati čitaoci eKapije i posetioci portala aurea.rs, glasanjem putem interneta. Osim glavne nagrade biće uručena i dva specijalna priznanja - za inovativnost i društvenu korisnost. više >>logo
Dobitnici nagrade "Aurea 2016"


Pobednik


"Knauf Insulation" - Uvođenje ECOSE Technology u proizvodnju kamene mineralne vune


Kompanija "Knauf Insulation" započela je 1. januara 2016. godine u svojoj fabrici u Surdulici proizvodnju kamene mineralne vune po novoj tehnologiji, zasnovanoj na brzo obnovljivim materijama umesto na hemikalijama na bazi nafte. ECOSE® Technology je "Knauf Insulation Grupacija" patentirala još 2009. godine, kada je prvi put upotrebljena u proizvodnji staklene mineralne vune. Do danas su se ovi proizvodi pozicionirali visoko na tržištu izolacionih materijala i dobili brojna priznanja svuda u >>

Priznanje za inovativnost


"Lađar transport" - Fabrika ugljenih briketa Ub


Beogradska kompanija "Lađar Transport" otvorila je u decembru 2015. godine u Ubu fabriku ugljenih briketa koja predviđa osvajanje novih tehnologija u proizvodnji ovog energenta. Ugljeni briketi proizvode se od ugljene prašine lignita iz RB "Kolubara", uz dodatak još tri elementa koji su isključivo organskog porekla i sadrže maksimalno 0,79% sagorivog sumpora, dok je u Evropi dozvoljeno 1%. Po tome i ostalim tehničkim karakteristikama >>

Priznanje za društvenu korisnost


"MK Fintel Wind" - Vetropark Kula


Kompanija "MK Fintel Wind" otvorila je u novembru 2015. godine vetropark u Kuli, prvi energetski objekat ovog tipa u Srbiji. Vetropark Kula, ukupne instalisane snage 9,9 MW, sastoji se od tri vetrogeneratora visine oko 178 metara, koji su najviši u jugoistočnoj Evropi. Električna energija koja se proizvodi u ovom vetroparku ima potencijal snabdevanja između 5.000 i 8.000 domaćinstava. Imajući u vidu da energija vetra do sada nije korišćena, otvaranje prvog vetroparka u Srbiji ojačaće domaći >>


Pogledajte sve Nominacije...


Rekli su o nagradi "Aurea"


Izuzetno je važno da podržavamo i nagrađujemo dobre investicije jer su one glas za budućnost. Finalisti nagrade "Aurea" su prepoznati kao nosioci održivog razvoja srpske privrede. Takav koncept rada, osim što predstavlja pouzdan zamajac za održiv i profitabilan biznis i prosperitet samih kompanija, podrazumeva i rast i razvoj Srbije kao zemlje kojoj je privlačenje investicija jedan od prioriteta.

Kori Udovički, bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave

Učešćem u dodeli priznanja za investiciju godine SGS Beograd je želeo da podrži akciju koja podstiče posvećenost kvalitetu, uređenim sistemima menadžmenta i jasno definisanim ciljevima. Nagrada “Aurea” daje primer i potvrđuje da kompanije sa pravim vrednostima i integritom ljudi koji ih vode, mogu biti uspešne na bilo kom tržištu.

Marinko Ukropina, direktor SGS Beograd
Ono što će biti veoma važno u godinama koje dolaze su dobre ideje koje mogu da doprinesu poboljšanju poslovnih prilika. Potrebno je da usluge i proizvodi u koje je uključeno znanje budu promovisani. Potrebno je takvim projektima dati i finansijsku i svaku drugu podršku, kako bi Srbija imala održivu poziciju u međunarodnom okruženju.

Božidar Đelić, bivši ministar za nauku i tehnološki razvoj (2009)
Investicije su preduslov bržeg privrednog rasta i povećanja realne održive zaposlenosti. Jedan od glavnih razvojnih pravaca u godinama pred nama mora biti unapređenje poslovnog ambijenta za poslovanje i investiranje, privlačenje stranih investitora i podizanje konkurentnosti, izvoznog i investicionog potencijala domaće privrede. Ova nagrada utoliko je značajnija jer promoviše nove investicije, inovativne ideje i projekte i vrednosti koje će našim kompanijama omogućiti da se uspešno izbore sa inostranom konkurencijom na domaćem i stranom tržištu.

Željko Sertić, bivši ministar privrede
Napredak naše zemlje moguć je samo ukoliko podstičemo nove ideje, inicijative i investicije. Dodeljivanje priznanja „Aurea” trebalo bi da doprinese kreiranju određene pozitivne atmosfere i energije koja favorizuje vredan i marljiv rad, rezultate, uspeh i dostignuća. Podsticanje preduzetničke inicijative, kreativnosti i inovativnosti na svim nivoima je način za promenu mentalnih šema i siguran put ka bržem rastu i razvoju.

Dejan Erić, direktor Instituta ekonomskih nauka
Kada su vremena teška, svaki uspeh je dragocen. Uspeh drugih znači da i mi možemo biti uspešni. Zato svaki uspešan korak koji napravi pojedinac ili organizacija u našem društvu, treba primetiti, pohvaliti i nagraditi. Slušamo o mnogobrojnim obećanjima, govori se o onome šta će da bude urađeno, o potencijalnom i mogućem. Nagrada “Aurea” potvrđuje da smo svedoci ne samo obećanja, već i postignutog i urađenog.

Verica Kalanović, bivša ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave (2012)

MEDIJSKI PARTNERI

logo

logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo