Nominovani za "Aurea" nagradu
"Digital Logic" - Multifunkcionalni NFC 2DQR Barcode beskontaktni čitač

Požarevačka kompanija “Digital Logic” razvila je specijalno dizajniran multifunkcionalni beskontaktni čitač namenjem očitavanju 2DQR kodova, NFC kartica i tagova, kao i NFC telefona. Sve ove opcije na jednom mestu i način na koji su integrisane čine NFC 2DQR BARCODE READER trenutno jedinstvenim u svetu.

Prvi prototipi uređaja su tokom 2015. godine uspešno testirani u okviru sistema prodaje karata i kontrole pristupa na bazenima, kao i na sistemima za elektronsku prodaju karata u javnom prevozu, a uskoro će se naći i u direktnoj prodaji (potrebno testiranje prototipa od godinu dana).

Ovi uređaji mogu se primeniti gde god postoji potreba za kontrolom pristupa ili evidencijom prisutnosti: u objektima muzeja, koncertnih dvorana, sportskih objekata, sportsko-rekreativnih centara, autobuskih i železničkih stanica…

Čitač su potpuno razvili, projektovali i proizveli zaposleni kompanije “Digital Logic”. Kompanija se inače već 49 godina bavi razvojem i proizvodnjom elektronskih uređaja i softvera, a “D-Logic” brend konstantno napreduje razvijajući nova, jedinstvena rešenja u IT industriji. Trenutno zapošljavaju 40 radnika.

Novi beskontaktni čitač nastao je po zahtevu klijenata kompanije, a kao jedinstven proizvod biće konkurentan na tržištu. “Digital Logic” ostvaruje poslovnu saradnju sa više od 200 firmi u Srbiji i inostranstvu, a svoje proizvode direktno ili preko veb šopa prodaje u celom svetu. Za sada se, finansijski posmatrano, izvozi oko 20% proizvodnje.

INOVATIVNOST

covek drzi drvene kocke u ruci sa slikam upaljenih sijalicaNovi beskontaktni čitač kompanije “Digital Logic” objedinjuje očitavanje funkcija 2DQR kodova, NFC kartica i tagova, kao i NFC telefona na jednom mestu.

Zahvaljujući namensko razvijanim hardversko-softverskim rešenjima, ovaj uređaj između ostalog omogućava veoma uspešno iščitavanje 2DQR kodova, čak i onih odštampanih na tankom termalnom papiru i nešto lošijim kvalitetom štampe. Posebna pažnja se obratila na čitanje kodova pri većim ili slabijim intenzitetima ambijentalnog svetla, što ovaj uređaj čini primenljivim u bilo kojim uslovima. Njegova višestranost i inovativnost između ostalog podrazumeva i iščitavanje NFC i MIFARE beskontaktnih kartica i tagova, a poseban kuriozitet predstavlja i mogućnost iščitavanja NFC tagova koje simuliraju mobilni telefoni koji podržavaju NFC standard. Sve ove opcije na jednom mestu i način na koji su integrisane čine ovaj čitač trenutno jedinstvenim u svetu. To značajno olakšava rad i smanjuje troškove korisnika, jer objedinjujući sve funkcije omogućava da se na određenom objektu umesto tri ugradi samo jedan uređaj. Inovacija se prvenstveno odnosi na softver, koji predstavlja potpuno nov proizvod čiji se razvoj zasniva na iskustvima nastalim sa ranijim softverskim rešenjima koje je kompanija razvijala u prošlosti.

Čitač koristi algoritme koji sprečavaju kopiranje QR kodova, ima vremenska ograničenja po upotrebi karte i koristi Black liste (crne liste) za sprečavanje korišćenja jedne karte više puta. Pomenute Black liste preuzimaju se putem RF komunikacije koju čitač može uspostaviti sa drugim uređajima u okviru sistema kontrole, odnosno prodaje karata.

Dalje mogućnosti integracije ovog čitača u druge elektronske sisteme su gotovo neograničene, posebno ako se uzme u obzir mogućnost očitavanja NFC telefona i bežične komunikacije sa drugim uređajima u okruženju. Osim toga, i sama kućišta uređaja projektuju se i proizvode na 3D štampačima, tako da je za kratko vreme moguće prilagođavanje dimenzijama i obliku potrebnim za ugradnju u već postojeće uređaje i radna okruženja.

DRUŠTVENA KORISNOST

NFC 2DQR BARCODE READER povećava sigurnost – jer prijavljivanje putnika na elektronski sistem koji ima jedinstvenu bazu podataka povećava bezbednost, ekološki je prihvatljiv i ekonomski isplativ uređaj za društvenu zajednicu, budući da povećava procenat naplate u objektima ili vozilima u kojima se koristi. Objedinjeno očitavanje funkcija 2DQR kodova, NFC kartica i tagova kao i NFC telefona na jednom mestu omogućava da se na određenom objektu umesto tri ugradi samo jedan uređaj, što značajno olakšava rad i smanjuje troškove korisnika.

Čitač su u potpunosti razvili, projektovali i proizveli inženjeri kompanije “Digital Logic” (srpski “know-how”) koja zapošljava 40 radnika. Brend “D-Logic” inače nastaje u kompletno domaćem poslovnom sistemu koji obezbeđuje dizajn i projektovanje elektronskih sistema i pratećeg softvera, zatim proizvodnju i kontrolu kvaliteta, kao i implementaciju, obuku korisnika i servisiranje.

Razvijajući nova, jedinstvena rešenja u IT industriji, i istovremeno unapređujući stručnost i kvalitet svojih zaposlenih, kompanija podstiče razvoj lokalne zajednice u Požarevcu. Takođe “Digital Logic” organizuje stručne prakse za učenike Više tehničke škole u ovom gradu, kao i studente tehničkih fakulteta, koji neretko dobijaju i posao u kompaniji.

Osim zaposlenih u centrali koja se nalazi u Požarevcu, “Digital Logic” ima svoje zaposlene i u drugim gradovima širom Srbije, angažovane na održavanju uređaja i sistema koji se nalaze u eksploataciji.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

naredjani novcici na tri gomileNFC 2DQR BARCODE READER napravljen je po zahtevu klijenata kompanije “Digital Logic” koji su ranije koristili stand-alone čitače, bilo za evidenciju mesečnih karata u vozilima, evidenciju u sportskim centrima ili kontrolu radnog vremena. Novi beskontaktni čitač, objedinjujući više funkcija na jednom mestu, osim multifunkcionalnosti, ne zahteva posebna prilagođavanja već se odmah integriše u sistem da radi, štedeći istovremeno vreme i resurse korisnika. Sa svim svojim prednostima na tržištu, uređaj će nesumnjivo biti konkurentan.

Uređaj ima široku primenu gde god postoji potreba za kontrolom pristupa, evidencijom prisutnosti ili fizičkom barijerom koja se otvara nekom akcijom korisnika: u objektima muzeja, koncertnih dvorana, sportskih objekata, sportsko-rekreativnih centara, autobuskih i železničkih stanica… Prvi prototipi su tokom 2015. godine uspešno testirani u okviru sistema prodaje karata i kontrole pristupa na bazenima, gde se koristi u kombinaciji sa pešačkim barijerama. Preliminarni testovi na sistemima za elektronsku prodaju karata u javnom prevozu pokazali su da se ovaj uređaj uspešno može koristiti i za kontrolu pristupa putnika na peronima autobuskih prevoznika.

“Digital Logic” DOO je preduzeće čija je delatnost zasnovana na 49 godina iskustva u radu sa elektronskim sistemima. Svoje poslovanje prvobitno je otpočelo kao servis elektronske opreme, konstantno radeći na razvoju inovativnih rešenja, što je vremenom dovelo do formiranja prepoznatljivog domaćeg brenda elektronskih uređaja “D-Logic”.

“Digital Logic” ostvaruje poslovnu saradnju sa više od 200 firmi u Srbiji i inostranstvu i oprema više od 800 vozila “D-Logic” sistemima. Neki od poslovnih partnera su poznate svetske firme poput italijanskog “Fiat”-a, francuske “Veolie”, britanske “Arrive” i izraelskog “Kavima”, a interesantno je da kompanija pokriva i kompletan gradski prevoz u Subotici.

Mesečno u proseku izvoze 100-150 uređaja, bilo da se radi o pojedinačnim kupovinama preko web shopa ili direktnih kontakata sa kojima sarađuju. Svoje uređaje prodali su od SAD pa do Singapura i Kine, dok su i dalje najviše zastupljeni na tržištu EU.

Finansijski posmatrano, izvoze oko 20% proizvodnje.

Postavite komentar