Nominovani za "Aurea" nagradu
"Naftachem" - Postrojenje za aditiviranje goriva

Novosadska naftna kompanija “Naftachem” pokrenula je u aprilu 2014. godine proizvodnju aditiviranog evrodizela poslednje generacije u svom skladištu derivata u Sremskoj Kamenici. “AdiDizel” je mešavina vrhunskih evropskih aditiva, pouzdanog goriva, moderne tehnologije i srpskog znanja i rada. Vrhunske aditive urađene po najnovijoj nemačkoj tehnologiji umešali su sa domaćim dizel gorivom u sopstvenom postrojenju za aditiviranje i filtriranje goriva u koje je uloženo pola miliona evra, pa “Naftachem” jedini u Srbiji raspolaže automatskim sistemom za aditiviranje i filtriranje goriva na terminalu u skladu sa standardima Evropske unije.

“AdiDizel” je evrodizel sa specijalnim paketom od pet aditiva. Čisti motor i obezbeđuje manju potrošnju tako što povećava cetanski broj, sprečava koroziju, odvaja kondenzovanu vodu, otklanja talog i smanjuje penušavost. Potvrđeno je da se primenom “AdiDizela” snaga motora u proseku uvećava za 3,1%, specifična potrošnja goriva umanjuje za 3,3%, a primenom goriva smanjuje se i emisija CO2 u proseku za 4,33%.

Proizvodnjom “AdiDizela” “Naftachem” je gorivo premijum kvaliteta učinio dostupnim velikim potrošačima po ceni ne većoj od cene uvoznog goriva. Naime, kada su polovinom 2013. godine definitivno i zakonski sa tržišta izbačena takozvana prljava goriva, kao što su olovni benzin i dizel D2, ponuda više od 400 privatnih benzinskih pumpi spala je na dva ili eventualno sa gasom na tri derivata. Pre toga, uvođenjem akcize na lož ulje i biodizel i ti derivati su proterani sa pumpi. Na privatnim benzinskim stanicama ostali su prazni tankovi, slobodna utakačka mesta, poluprazni totemi… Istovremeno, pumpe u vlasništvu međunarodnih kompanija imale su u ponudi dva derivata više premijum kvaliteta, a pošto se radi o zaštićenim brendovima koji se distribuiraju isključivo unutar zatvorenih sistema nije bilo mogućnosti da dođu do tih goriva, pa su i zbog toga bile u podređenom položaju. Za razliku od konkurentskih proizvoda koji se prodaju na našem tržištu, a kreirani su na globalnom nivou spram zahteva i standarda potrošača Evropske unije, u “Naftachemu” ističu da su napravili proizvod uvažavajući samo specifičnosti srpskog tržišta.

Kupci “AdiDizela” su privatne benzinske pumpe, špediteri, autobuski prevoznici, kompanije iz oblasti poljoprivrede… Od 18. aprila prošle godine, kada je krenula proizvodnja, prodato je više od 24 miliona litara ovog goriva.

INOVATIVNOST

AdiDizel je proizveden u “Naftachem” najmodernijem skladištu derivata u Srbiji, koje se nalazi u Sremskim Karlovcima, a u sistem za aditiviranje i filtriranje uloženo je 500.000 EUR.

“Naftachem” jedini u Srbiji raspolaže automatskim sistemom za aditiviranje i filtriranje goriva na terminalu u skladu sa standardima Evropske unije. Sistem odlikuju: elektronske jedinice za doziranje francuske kompanije “Satam”, automatsko upravljanje sistemom, kontrola kvaliteta aditiva i zaštita od degradacije, samozagrevajući automatski sistem koji tokom cele godine drži i “isporučuje” aditive na temperaturama većim od 50 stepeni Celzijusovih, dve pumpe za svaku vrstu goriva – radna i rezervna – čime se obezbeđuje rad bez zastoja, dok su na uređajima za filtriranje ugrađeni Faudi Aviation filteri sa mikrofilterima koji konstantno uklanjaju mikroorganizme iz goriva, kao i najmanju česticu rđe, peska, prašine ili kamenca, i filteri koji u potpunosti otklanjaju bilo kakvo prisustvo vode u gorivu.

“Naftachem” je jedina firma u Srbiji koja aditiviranje radi bez kantica i bidona već putem sistema za aditiviranje gde se pod pritiskom od devet bara ubacuje aditiv u gorivo prilikom utakanja u cisternu, pri čemu je svaka litra koja se utoči u cisternu ista.

Za razliku od konkurentskih proizvoda koji se prodaju na našem tržištu, a kreirani su na globalnom nivou spram zahteva i standarda potrošača Evropske unije, “AdiDizel” je napravljen uvažavajući samo specifičnosti srpskog tržišta. Svi brendovi velikih kompanija pravljeni su za evropske okvire i isti su u svakoj zemlji gde se nalaze ove kompanije. Naše tržište je specifično, vozni park je lošiji a kupac nije imućan. Imajući u vidu ove specifičnosti “Naftachem” je u saradnji sa najvećim svetskim proizvođačem aditiva napravio recepturu za tržište Srbije.

Vrhunske aditive urađene po najnovijoj nemačkoj tehnologiji umešali su sa domaćim dizel gorivom. Vodeći stručnjak nemačke firme za aditiviranje (po ugovoru ime firme ne smeju javno da pominju) došao je lično u skladište, uverio se u tehničke mogućnosti “Naftachema”, upoznao sa situacijom na tržištu i samo za “Naftachem” urađena je receptura (specijalni dizel paket aditiva). Za aditiviranje su izabrali domaće gorivo, što je sugerisao proizvođač aditiva nakon uvida u kvalitet domaćeg i uvoznog goriva, budući da domaće gorivo nije zasićeno aditivima. Njegova iskoristivost zbog gustine gotovo je stopostotna i ima 3 do 4 puta sumpora manje od uvoznog goriva.

“AdiDizel” je evrodizel sa specijalnim paketom od 5 vrhunskih aditiva, i u potpunosti je usaglašen sa standardom SRPS EN590: 2010. Postoji letanja i zimska varijanta ovog goriva. Uz postojećih 5 aditiva, zimski AdiDizel ojačan je sa još specijalna dva aditiva za niske temperature (jedan za niskotemperaturno svojstvo, drugi za razbijanje parafina na temperaturama ispod 0 stepeni), što garantuje nesmetan i lak rad motora i do minus 25 stepeni Celzijusa. Ovi zimski aditivi dodaju se gorivu po posebnoj recepturi, na temperaturi od 50 i više stepeni, u “Naftachem” specijalnom automatskom samozagrevajućem sistemu za aditiviranje. Ova zima bila je test za zimsku varijantu “AdiDizela”, budući da su se temperature spuštale i preko minus 20 stepeni Celzijusovih, i nije bilo nijedne žalbe korisnika.

DRUŠTVENA KORISNOST

Paket aditiva koji sadrži “AdiDizel” pozicioniran je i prihvaćen na srpskom tržištu. Koristi se u mnogo manjim dozama nego kod tradicionalnih tehnologija, čisti motor, sprečava formiranje taloga, poboljšava ekonomičnosti goriva i potpuno obnavlja snagu motora.

Pre nego je “Naftachem” krenuo sa distribucijom ovog goriva, Departman za poljoprivrednu tehniku pri Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu izvršio je u okviru Nacionalne Laboratorije za pogonske mašine i traktore uporedno ispitivanje performansi, potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova “AdiDizela”, uvoznog i domaćeg goriva. Ispitivanje je izvršeno shodno standardu OECD-a. Zaključak je da se upotrebom “AdiDizela” u odnosu na preostale dve vrste goriva snaga motora uvećava u proseku za 3,1% dok se specifična potrošnja goriva umanjuje za 3,3%. Primenom “AdiDizela” smanjuje se emisija CO2 u proseku za 4,33%. Ovaj ogled, iza kog stoje ozbiljna imena nauke i Poljoprivredni fakultet, dostupan je javnosti na sajtu adidizel.rs

“AdiDizel” sadrži dizel paket aditiva koji čiste usisne ventile, dizne za ubrizgavanje i ceo usisni sistem goriva od taloga i ostataka koksa, dok u isto vreme smanjuju trenje unutar motora i pružaju vrhunsku zaštitu metalnih površina od korozije. AdiDizel povećava snagu motora – cetanski broj i obrtni momenat. Poboljšava sagorevanje, garantuje bolji hladan start i kraće vreme paljenja motora.

Ovi aditivi obezbeđuju potpuno sagorevanje goriva, bez stvaranja bilo kakvih ostataka i taloga u motoru. Nasuprot tome, neaditivirano gorivo ostavlja motor sa visokim sadržajem ostataka taloga u usisnom sistemu motora, čime se smanjuje snaga motora, smanjuje se radni vek motora i povećava se potrošnja goriva.

Osim čistog motora, upotrebom “AdiDizela” ostvaruje se i manja potrošnja. “AdiDizel” smanjuje potrošnju goriva od najmanje 2%. Proizvodnjom “AdiDizela” “Naftachem” je gorivo premijum kvaliteta učinio dostupnim i velikim potrošačima po ceni ne većoj od cene uvoznog goriva. U veleprodaji u skladištu “Naftachema” može se kupiti po ceni koja je i po 15-20 dinara niža od cene sličnih proizvoda na maloprodajnim objektima.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Kupci “AdiDizela” su privatne benzinske pumpe, špediteri, autobuski prevoznici, kompanije iz oblasti poljoprivrede… Marketinška kompanija koja je “Naftachemu” radila vizuelni identitet, tokom ispitivanja tržišta, primetila je da na pumpama niko ne nudi premijum derivate po imenu, koje zna biti komplikovano, već jednostavno pitaju hoćete li obični ili aditivirani derivat. Otuda opredeljenje “Naftachema” da u imenu bude samo skraćeni generički naziv “AdiDizel”, što ovaj proizvod čini lako pamtljivim za sve kategorije kupaca.

Poverenje koje su kao kompanija gradili u proteklih sedam godina pomoglo im je da ubede kupce da probaju nešto novo. U kompaniji kažu da nijedan kupac nije odustao nakon što je kupio prvi put “AdiDizel”, što im je potvrda da su bili u pravu kada si tražili od nemačkog proizvođača da napravi takav dizel paket aditiva.

Investicija od 500.000 EUR u sistem za aditiviranje već sada pokazuje isplativost, a prodaja “AdiDizela” premašuje očekivanja kompanije. Cilj je bio da se do kraja 2014. proda 8-10 miliona litara ovog goriva, a od pokretanja proizvodnje u aprilu 2014. do 1. februara 2015. prodato je 24 miliona litara za više od 170 kupaca.

Neki od kupaca Adidizela su “Pionir petrol”, “Almex”, “Gebruder Weiss”, “Bata”, “MK Grupa”, “Lagermax”, “Simtim”, nedavno je potpisan ugovor i sa kompanijom “Milšped”, a za sada se može naći na oko 60 privatnih pumpi u Srbiji.

U reklamu je uloženo 30.000 EUR računajući izbor imena, preko flajera i par reklama na sportskim kanalima i dve radio stanice. I pored svih troškova i činjenice da su prvih meseci išli sa promotivnim cenama zaradili su 50% više na “AdiDizelu” nego na običnom dizelu.

“Naftachem d.o.o.” je kompanija koja se bavi uvozom, skladištenjem i distribucijom evrodizela i ostalih naftnih derivata. Njihovi kupci su benzinske pumpe, poljoprivreda, međunarodni i domaći transport, putari, industrija, a njihovi dobavljači su renomirane svetske naftne kompanije sa kojima imaju potpisane godišnje ugovore. Doprema naftnih derivata vrši se uglavnom rečnim putem i to “Naftachemovim” plovilima. Poseduju tankersku flotu od 7 plovnih objekata, tri samohodna tankera i četiri barže, ukupnog kapaciteta od skoro 10 hiljada tona. Pored brodskog prevoza i skladištenja za sopstvene potrebe, “Naftachem” se bavi prevozom i skladištenjem za treća lica. Već dugi niz godina zvanični su skladištari OMV-a i MOL-a, što samo potvrđuje da “Naftachem” posluje po savremenim evropskim standardima. Isporuka derivata krajnjim korisnicima iz njihovih skladišta na Ada Huji i Sremskim Karlovcima vrši se sopstvenim auto cisternama.

“Naftachem” se trudi da svoje poslovanje unapredi i novim projektima na kojima predano radi, a svakako najznačajniji je naftni terminal u Sremskim Karlovcima, čija vrednost prve dve faze prevazilazi 20 mil EUR.

Najsavremeniji naftni terminal u Srbiji izgrađen je po najvišim svetskim standardima u tehničkom i tehnološkom smislu i operativan je od septembra 2013. godine. Na terminalu se skladišti više vrsta naftnih derivata a doprema i otprema robe moguća je rečnim i drumskim, a po završetku druge faze, biće moguća i železničkim putem. U planu je izgradnja i treće faze terminala, što će zaokružiti celinu i omogućiti da ova investicija postane strateški bitna tačka za povezivanje ovog regiona i regiona Crnog mora.

Postavite komentar