Nominovani za "Aurea" nagradu
"StartLabs" - Investicioni fond koji investira u tehnološke startape Zapadnog Balkana

Prvi privatni investicioni fond u regionu, “StartLabs”, koji investira u kompanije u početnoj fazi razvoja, pokrenuo je krajem 2014. godine novi fond koji će investirati u osam do 10 IT kompanija u narednih 12 meseci.

“StarLabs” investira u firme u ranoj fazi razvoja do 50.000 USD, a u okviru novog fonda, najuspešnije kompanije iz “StartLabs” portfolija će imati mogućnost da dobiju i propratne investicije do pola miliona dolara.

Cilj “StartLabs”-a je da napravi most koji će povezati talentovane stručnjake iz Jugoistočne Evrope sa znanjem i investicionim tržištem u Silicijumskoj dolini. Osnovali su ga Voja Lalić, preduzetnik koji već 20 godina živi u San Francisku i partner u Beogradu, Nebojša Lazić.

Program koji se odvija u San Francisku i Beogradu je jedinstvena prilika za lokalne preduzetnike da se pridruže globalnoj startap zajednici, nauče kako da posluju prema Lean startap principima i zadobiju početno ubrzanje za rast svoje kompanije.

“StartLabs” se fokusira na IT proizvode i kompanije koje posluju globalno i on-line, što uključuje širok dijapazon B2B, B2C, C2C i SaaS startapa.

Osim investicija, startapi dobijaju i mentorski program, i potpunu podršku mentora u razvoju koji ih slede do momenta dok se ne razviju dovoljno da mogu samostalno da posluju na globalnom tržištu (Go-To-Market program). U proteklih godinu i po dana, koliko postoji, “StartLabs” je investirao u 5 startapa iz regiona jugoistočne Evrope (3 iz Srbije i po jednu iz Hrvatske i Slovenije) koji su sada u njihovom portfoliju, uključujući i nedavno ostvarenu prvu investiciju finansiranu iz novoosnovanog fonda. Sve kompanije u koje je “StartLabs” investirao dobile su narednu rundu investicija u roku od godinu dana, što se pokazalo kao uspešan model ulaganja.
INOVATIVNOST

Poslovni model po kome “StartLabs” posluje je jedinstven i inovativan u lokalnom okruženju, a cilj je da podrži mlade perspektivne kompanije i “dobre ideje” tako što im osim investicija, omogućava mentorski program i pomaže im da se brže usavršavaju za globalno tržište.

“StartLabs” stvara most između San Franciska, gde je nastala filozofija uspešnog preduzetništva i Balkana, gde postoji veliki potencijal i talentovani preduzetnici.

Osim toga, radi na podsticanju preduzetničke kulture poslovanja, koja se zasniva na saradnji, poverenju i međusobnom unapređivanju poslovnih partnera.

U Srbiji je ovo jedinstvena organizacija. Do sada je novac fondova koji ulažu u startape dolazio uglavnom iz EU fondova, a “Startlabs” je prvi privatan fond, koji investira do 50.000 USD čime stiče udeo u kompaniji do 15%.

U nameri da nastavi da investira u startape iz Jugoistočnog dela Evrope, “StartLabs” će nastaviti da unapređuje i svoj jedinstveni Go-To-Market program kreiran za kompanije u svom portfoliju. Naime, osim investicija startapi dobijaju i mentorski program, i potpunu podršku mentora u razvoju koji ih slede do momenta dok se ne razviju dovoljno da mogu samostalno da posluju na globalnom tržištu. Program se sastoji od 3 meseca u Beogradu i 3 meseca u San Francisku, i kreiran je u skladu sa potrebama svakog startapa posebno.

Znanje o poslovanju i izlasku na globalno tržište (Go-To-Market strategy) u “StartLabsu” žele da predstave i široj publici na meetup-ovima koje organizuju i da ga prenesu na mlade IT preduzetnike.

Najčešći problemi sa kojima se susreće IT preduzetnik prilikom pokretanja firme je da domaća administracija ne razume potrebe ove oblasti, i primenjuje principe koji važe za firme koje već posluju što često usporava i ograničava mlade preduzetnike. Startapi u okviru progama “StartLabs” nemaju birokratske prepreke, jer je ovaj akcelerator usvojio dobre prakse iz Kalifornije.

“StartLabs” omogućava rad sa mentorima iz San Franciska, Londona i Berlina koji su investitori ili vlasnici uspešnih firmi, imaju široko iskustvo u vođenju poslovanja i mnogobrojne investicije iza sebe.

Novi fond “StartLabs”-a okuplja američke i lokalne investitore gde lokalni investitori uče i stiču iskustvo kako se pristupa odnosu prema startapu, kako funkcionišu te investicije, kako od ideje napraviti dobar proizvod i kako se to isplati na duge staze.

Novi partner koji se priključio “StartLabs”-u u novom fondu je Dejvid Šoh, član upravnog odbora u “Orionu” i direktor Srpske asocijacije privatnog kapitala.

DRUŠTVENA KORISNOST

Podrška startap zajednice u Srbiji i na Balkanu, koju daje “StartLabs” doprinosi opštem unapređenju ekonomsko-privrednog okruženja, gde se kao rezultat ovakvog poslovanja otvaraju nova radna mesta za mlade talentovane stručnjake.

“StartLabs” ulaže do 50.000 USD u perspektivne IT startap kompanije iz regiona i Jugoistočne Evrope i pomaže im da oblikuju svoje poslovanje u biznis sa perspektivom brzog napredovanja, čime se podstiče preduzetnički duh. U 2014. godini “StartLabs” se susreo sa 190 startapa, što potvrđuje da u Srbiji ima ideja, ali nedostaje znanje da se one u ranoj fazi razvoja pretoče u proizvod koji je potrošač spreman da plati.

U “StartLabsu” ne postoji konkurs gde u jednom danu naprave izbor, već je program otvoren tokom cele godine, a sve kompanije koje bi želele da se pridruže mogu da apliciraju na zvaničnom sajtu www.startlabs.co.

Investiranje “StartLabs”-a u tehnološke startap kompanije podstaklo je razvijanje lokalne startap zajednice, što se ne odnosi samo na startap kompanije već i na privlačenje investitora i njihovu edukaciju o ulaganju u kompanije u ranom razvoju.

Osim finansijske podrške, odnosno komercijalnog uspeha, “StartLabs” lokalnim preduzetnicima pruža i edukativnu podršku. Go-To-Market program za preduzetnike u portfoliju “StartLabsa” je kreiran za potrebe svakog tima pojedinačno, a mentori i partneri su uvek dostupni timovima za konsultaciju i savetovanje.

“StartLabs” organizuje i javne događaje i radionice na kojima gostuju ugledni mentori i investitori iz San Franciska i Evrope, koji u Beogradu prenose svoje iskustvo lokalnim preduzetnicima. Ovi događaji prepoznati su kao najvažniji startap događaji u regionu. Do sada je održano više od petnaest događaja u organizaciji “StartLabsa” na kojima je gostovalo više od 10 uspešnih preduzetnika (mentora) iz Silicijumske Doline, a svaki događaj posetilo je oko 100 lokalnih preduzetnika, koji su ovu vrstu edukacije ocenili kao vrlo značajnu za svoje poslovanje.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Za godinu i po dana postojanja, “StartLabs” je investirao i sada u svom programu ima pet startapa – “Business Exchange”, “CaseTrek”, “CarLock” i “Loyalis”, a investiciju novog “StartLabs” fonda nedavno je dobila startap kompanija – “Mango Coinz”. Radi se o aplikaciji koja je još u beta verziji, a njeni osnivači kažu da je reč o ostvarivanju zarade za vreme bavljenja fizičkom aktivnošću.

Investicijom “StartLabs” stiče udeo u kompaniji do 15% zavisno od konkretne sume koja se ulaže, kao i od faze u kojoj se nalazi kompanija i njen biznis. Novi “StartLabs” fond će investirati u 8 do 10 IT početničkih kompanija u narednih godinu dana u iznosu do 50.000 USD, uz mogućnost nastavka finansiranja u vrednosti do pola miliona dolara za najuspešnije kompanije u portfoliju.

Model poslovanja po kome “StartLabs” posluje, pokazao se kao uspešan na osnovu toga što su sve kompanije u koje je “StartLabs” investirao, u roku od godinu dana dobile narednu rundu investicija, nastavile sa rastom i proširile obim svog poslovanja.

Još jedan pokazatelj, uspešnog poslovanja “StartLabs”-a je i to što je u startap zajednici kompanija prepoznata kao jedan od najvažnijih aktera, kako u komercijalnom smislu u vidu finansijskog uspeha, tako i u pružanju edukativne podrške startap zajednici.

Postavite komentar