Nominovani za "Aurea" nagradu
"TruckTrack" - Softver za upravljanje radom transportnih firmi

Beogradski startap “TruckTrack” razvio je specijalizovani softver za unapređenje rada transportnih firmi, koji na jednom mestu objedinjuje sve procedure u radu. Kako je izvesno da cene transportnih usluga neće rasti, potrebno je tražiti načine da se smanje operativni troškovi kako bi se ostvario veći profit i ugrabio veći deo tržišnog kolača. Ideja je da sistem zameni svu papirologiju koju firme sada imaju, da im se da uvid u celo njihovo poslovanje, kao i u naprednu analitiku.

“TruckTrack” unapređuje procedure kako unutar velikih tako i malih, pa sve do transportnih firmi koje se sastoje od samo jednog vozača. Umesto hiljade papira, računa, priznanica, beleški i podsetnika, korisnik “TruckTracka” na jednostavan način unosi svoje ture, pravi račune i plaća vozače, gde sistem sam javlja kada se neki rok bliži kraju, a uz mobilnu aplikaciju koja prati sistem, i komunikacija sa vozačima je znatno pojednostavljena. Projekat je inspirisan majkom osnivača, koja vodi svoju malu kamionsku firmu u Beogradu. Prvobitno razvijan za srpsko tržište, potencijal projekta su već nakon nekoliko meseci prepoznali inostrani investiconi fondovi, pa je “Truck Track” krenuo da radi i globalno. Prva su softverska firma iz Srbije koja je ušla u londonski investicioni fond “Seedcamp”, pa je osim Beograda, pre skoro 2 godine osnovana i kancelarija u Londonu, a program je dalje razvijan za transportne firme iz Velike Britanije.

Početkom 2014. godine “TruckTrack” je dobio i investiciju vrednosti 260.000 EUR od “Passion Capitala”, još jednog veoma uticajnog i uspešnog VC fonda iz Londona. Ipak, zbog velikog interesovanja i potencijala tržišta, sredinom prošle godine nastavili su razvoj sistema za američko tržište, koje ima više od pola miliona transportnih firmi, sa obrtom kapitala više od 600 mlrd USD godišnje.

Softver je koncipiran tako da ga, uz minimalno prilagođavanja, mogu koristiti i firme iz drugih zemalja. Projekat se i dalje nalazi u beta fazi, i za sad ima 2.100 korisnika.

Firma je registrovana u Americi a na razvoju softvera radi 7 mladih inženjera iz Srbije.

INOVATIVNOST

Kamionski prevoz je jedna od stvari bez koje bi svakodnevni život postao nemoguć nakon samo nekoliko dana. Zbog toga su i prihodi u ovoj privrednoj oblasti ogromni. Uprkos tome, ovim firmama se nude sistemi koji su ili potpuno zastareli, neinovativni i teški za korišćenje, ili preskupi, a najčešće i sve to zajedno. “TruckTrack” menja način na koji transportne firme trenutno funkcionišu.

Kreiran da unapređuje i objedinjuje procedure kako velikih tako i malih, pa sve do transportnih firmi koje se sastoje od samo jednog vozača, umesto hiljade papira, računa, priznanica, beleški i podsetnika, korisnik “TruckTracka” na jednostavan način unosi svoje ture, pravi račune i plaća vozače, gde sistem sam javlja kada se neki rok bliži kraju.

Sastoji se iz 3 osnovna dela: dispečing (dispatching) koji prati i određuje rute kamiona za one koji regulišu ture, deo koji se bavi knjigovodstvom, i treći deo koji pazi na ispravnost vozila, vreme rada i zdravlje vozača. Sistem prati i mobilna aplikacija koja komunikaciju sa vozačem čini mnogo jednostavnijom. Vozač sada na jednom mestu dobija sve instrukcije i nije potrebno da se više puta dnevno čuje sa backoffice-om oko toga da li je stigao na utovar, da li ima sve papire i slično, pošto je sve odmah vidljivo u aplikaciji (i web i mobile).

Ideja da jedan sistem zameni svu papirologiju koju transportne firme sada imaju, da im uvid u celo njihovo poslovanje, kao i u naprednu analitiku, nova je na tržištu. Postoje softveri specijalizovani samo za održavanje kamiona ili za kontakt sa klijentima, ali ne i softver koji kao “TruckTrack” na jednom mestu reguliše sve za šta je ranije bila potrebna hrpa papira i koji okuplja sve aktere u sistemu.

Takođe, ovo je jedan od retkih proizvoda koji je potpuno “cloud based”, što znači da klijenti mogu pristupati aplikaciji sa svih uređaja, bez potrebe za dodatnim troškovima za servere, računare sa licencama i slično.

Suština softvera je za svaku zemlju ista i uz mala prilagođavanja može da se koristi bilo gde. Za sada je dostupan na engleskom, srpskom, španskom, francuskom jeziku.

DRUŠTVENA KORISNOST

Transportni biznis je veoma kompleksan i sastoji se od velikog broja faktora koji uvode rizik u poslovanje, a “TruckTrack” je tu da prikaže i spreči te rizike što znatno olakšava poslovanje malim i srednjim kompanijama koje se bave kamionskim transportom. Kako je izvesno da cene transportnih usluga neće rasti, potrebno je tražiti načine da se smanje operativni troškovi kako bi se ostvario veći profit i ugrabio veći deo tržišnog kolača.

Softver “TruckTrack” transportnim firmama pruža uvid u celo njihovo poslovanje, kao na primer sa kojim klijentima je firma poslovala do sada, koliko su prosečno plaćali, da li su kasnili, koji kamion koliko goriva troši, kada je vreme za redovan servis, šta je menjano, da li su vozači plaćeni, koliko prelaze i slično.

Kako gorivo čini 80% svih troškova koje ove firme imaju, cilj je da se smanji potrošnja i spreče malverzacije vozača (koji neretko kradu gorivo), pa ovaj softver kao jedan od reporta daje i izveštaj koliko je tačno goriva trebalo biti utrošeno na datoj relaciji. Tako se, iako se ne postiže direktna ušteda, sprečavaju ovakve zloupotrebe i dodatni troškovi.

Sistem menja i svu papirologiju koju firme sada imaju, pa umesto hrpe papira sada sve reguliše jedan softver čime se čuvaju šume.

Za razliku od konkurenata, koji su svi veliki desktop softveri koji koštaju i do 20.000 USD mesečno, u okviru “TruckTrack” sistema korisnik plaća mesečno po kamionu koji kompanija ima. Cena će biti 10 USD po kamionu mesečno. Kompanije će na taj način uštedeti na vremenu, rasipanju resursa i papirologije, a softver praktično menja i jednog zaposlenog čime se postižu i finansijske uštede.

“TruckTrack” softver u potpunosti su izradili stručnjaci iz Srbije (srpski “know how”). Njegovim razvojem kompanija podstiče mlad obrazovani kadar koji stvara globali proizvod, izvozno orjentisan, a trenutno je na njegovom razvoju zaposleno 7 visokoobrazovanih inženjera.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Transportni biznis je ogroman i neophodan. Praktično sve što vidimo oko nas je dovezeno kamionima i civilizacija zavisi od ove industrije, zbog čega su i prihodi ogromni. U svetu međutim za sada ne postoji predominantni softver koji bi uređivao rad ovih firmi, pa su značaj “TruckTrack” softvera prepoznali i najveći svetski investicioni fondovi.

Kompanija je softver počela da razvija 2013. godine. Prva investicija od “Seedcamp”-a, od 25.000 EUR stigla je već na leto, čime je “Truck Track” postao prvi srpski startap u “Seedcamp”-ovom programu. Početkom januara 2014. dobili su 260.000 EUR od “Passiosn Capitala”, još jednog veoma uticajnog i uspešnog VC fonda iz Londona, koji je za tri godine od kako postoji investirao više od 7 mil EUR u više od 40 kompanija, koje su obezbedile dalje investicije od preko 40 mil EUR. “Passion Capital” je venture capital fond koji se bavi investiranjem u kompanije u ranoj fazi i osnovali su ga jedni od najplodnijih engleskih investitora Eileen Burbridge, Stefan Glaenzer i Robert Dighero uz učešće britanske vlade.

Prvobitno, softver je razvijan za srpsko, pa tržište Velike Britanije, a iako je otvoren za bilo koga, trenutno se, zbog velikog interesovanja i rastućeg tržišta, fokusiraju na problematiku koju imaju firme u Americi. U ovoj zemlji za sada posluje skoro pola miliona transportnih firmi, od čega su oko 90% njih mala preduzeća koja su idealan korisnik ovog softvera. Tržište i dalje raste, a godišnje se u ovoj industriji obrne oko 600 mlrd USD.

Softver se još nalazi u Beta fazi testiranja, besplatan je, a očekuje se da sa naplatom krenu od proleća. Imaju 2.100 ukupno registrovanih korisnika, od čega 350 iz Amerike.

“TruckTrack” je tako koncipiran da ga mogu koristiti i firme iz naše zemlje, a najviše interesovanja, osim Amerike, za sada dolazi iz Argentine, Rumunije, Francuske. Aplikacija je višejezična i softver je za sada dostupan na engleskom, srpskom, francuskom i španskom jeziku.

Da “TruckTrack” unapređuje trucking kompanije, uvidele su i veće firme, kao što su logističke kuće kao i loadboardovi (berze poslova) u SAD, sa kojima takođe sarađuju. Pregovaraju sa jednom velikom logističarsko brokerskom kućom iz Amerike koja ima 10.000 trucking kompanija za klijente i koja je zainteresovana da sa “TruckTrack”-om napravi specifičnu berzu poslova. Takođe, i jedna od 5 najvećih berzi poslova za transport u Americi, zainteresovana je za saradnju sa mladim programerima iz Srbije, koji veruju da će saradnju sa ovim igračima na američkom tržištu uspostaviti do kraja godine.

Postavite komentar