Nominovani za "Aurea" nagradu
"Aero East Europe" - Ultra laki avion "SILA 450C"

Kraljevačko preduzeće za proizvodnju i trgovinu lakim avionima “Aero East Europe”, prvo koje je u istoriji srpskog vazduhoplovstva uspelo da avion domaće proizvodnje sertifikuje u registar Evropske agencije za bezbednost aviosaobraćaja, proizvelo je tokom 2012. godine novi avion SILA serije (Srpska Industrija Lakih Aviona) – “SILA 450 C” najlakši u pomenutoj seriji posebno prilagođen za UL tržište (tržište ultra lakih aviona).

Avion je prvenstveno razvijen i namenjen za svrhe aerofotosnimanja, čime se postiže višestruka ušteda u troškovima snimanja terena, u svrhe legalizacije, projektovanja i svega što je vezano za precizno aerofotosnimanje rezolucije do 3cm i 3D tehnologije, nadzor pograničnog područja, nadzor terena u preventivi protiv požara, za službe traganja i spasavanja, reklamne svrhe kao što je vuča banera i bacanje flajera, avioškole…

“SILA 450 C” proizveden je po JAR standardima (standardi generalne avijacije), a težina praznog aviona sa sistemom za spašavanje je svega 290,7 kg. Korišćenje ovog modela je izuzetno rentabilno, avion ima prosečnu brzinu od 190 km/h a za to vreme potroši max 15 l bezolovnog goriva.

“SILA 450C” predstavlja domaći “know how”, avion je projektovan i proizveden od strane inženjera kompanije “Aero East Europe” uz podršku stručnjaka Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Tokom 2012. godine “SILA 450 C” testiran je u Nemačkoj nakon čega je izdata dozvola za letenje, avion je upisan u registar a započet je i proces dobijanja nemačkog LTF-UL standarda.

U zavisnosti od namene, avion je 2 puta jeftiniji u odnosu na konkureciju što ga čini veoma konkurentim na tržištu.

“Aero East Europe” proizvodi ukupno 9 modela lakih aviona, a 99% proizvodnje namenjeno je izvozu. Avioni kraljevačkog preduzeća izvezeni su na tržišta Italije, Nemačke, Bugarske, Francuske, Rumunije, BiH.

“SILA 450 C” osim u Srbiji našla je svoj put do korisnika u Nemačkoj, a poručeni su i čekaju isporuku klijenti u Francuskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Poljskoj.

INOVATIVNOST

“Sila 450C” poslednji je u nizu model lakog aviona kraljevačkog preduzeća “Aero-East-Europe”. Avion je rađen u skladu sa zakonom za ultra lake avione, po nemačkim standardima LTF-UL, a istovremeno može i da se registruje i kao VLA ( kategorija aviona do 750 kg).

Sadrži mnoštvo inovativnih unapređenja – težina aviona “SILA 450C” smanjena je bez odricanja faktora sigurnosti i kvaliteta materijala, u skladu sa standardom LTF-UL, dok su istovremeno poboljšane performance samog aviona: smanjena je potrošnja goriva, povećana brzina, kao i brzina penjanja aviona, a avion ima i više rezervne snage. Unapređene su i komande čime je ostvaren stabilniji let i lakše rukovanje.

Avion “SILA 450C” izgrađen je od sertifikovanog, aeronautičnog aluminijuma (Al 6061 T6, Al 2017 T3, Al 2024 T3) i čelika CrMo 4130. Avion je dugačak 6.60 m, raspon krila je 9.40 m, visina kabine 1.15 m, širina 1.22 m, a težina praznog aviona sa sistemom za spašavanje je svega 290,7 kg, po čemu se razlikuje od aviona slične kategorije.

U ovoj kategoriji avioni ne smeju biti teži od 297,5 kg. Prosečno su metalni od 295 kg pa na više, dok se avioni od kompozita kreću u težini koju je postiglo kraljevačko preduzeće. Međutim, avioni od kompozita i plastike su mnogo skuplji ( plastika i kompoziti nakon 10 godina gube svojstvo i kvalitet) i kreću se u istoj kategoriji i preko 120.000 EUR.

Prosečna brzina aviona iznosi 190km/h, kapacitet rezervoara je 100 l, a potrošnja goriva 12-15 l/h.

Sa ovakvim karakteristikama, težinom i materijalima od kojih je izgrađen, “SILA 450C” ima značajne tehničke prednosti u odnosu na konkurenciju. Uz to avion je gotovo dva puta jeftiniji (ovo je najviše posledica jeftinije stručne radne snage u Srbiji).

Cena jednog aviona “SILA 450 C” iznosi 54.970 EUR, sat vremena leta košta 20 EUR (cena goriva, amortizacije), dok konkurentna Cessna Skycatcher, na primer košta 115.000 EUR a sat vremena leta 50 EUR.

Avion “SILA 450C” rađen je po standradima generalne avijacije. Tokom 2012. godine “SILA 450 C” testiran je u Nemačkoj nakon čega je izdata dozvola za letenje, avion je upisan u registar a započet je i proces dobijanja nemačkog LTF-UL standarda.

DRUŠTVENA KORISNOST

“Sila 450C” u potpunosti je projektovana i proizvedena od strane inženjera kompanije “Aero East Europe” uz podršku stručnjaka Mašinskog fakulteta u Beogradu. Može se slobodno reći da se društvena korisnost ovog projekta ogleda u razvoju domaće pameti i izvozno orijentisanom programu. Reč je domaćem proizvodu koji je uz niže cene i bolje tehničke karakteristike konkurentan na inostranom tržištu.

Takođe, u planu kompanije je proširenje proizvodnog pogona a samim tim i otvaranje novih radnih mesta ( 100-150 novih radnih mesta). S obzirom na to da to znači zapošljavanje stručne radne snage u unutrašnjosti svakako možemo reći da ovaj projekat zaslužuje pažnju.

Pored ovoga ovaj domaći proizvod bi mogao da pomogne pojeftinjenju nekih servisa koji su u ingerenciji države i samim time doprinese smanjenju budžetskih troškova. Zamenom nekih servisa koji se u Srbiji trenutno rade helikopterom ovakvim avionima mogle bi se postići značajne uštede, budući da su neki od njih projektovani tako da razvijaju male brzinu poput helikoptera (oko 30 km na čas). Policija recimo koristi helikoptere za nadgledanje puteva i graničnih prelaza što je petostruko skuplje pri nabavci kao i u eksploataciji od aviona kraljevačke kompanije.

Kraljevačko preduzeće do sada je razvilo 9 modela lakih aviona i prvo je u istoriji srpskog vazduhoplovstva uspelo da avion domaće proizvodnje sertifikuje u registar Evropske agencije za bezbednost aviosaobraćaja i kao takav se uvodi u škole letenja širom Evrope. Francuska je prva izdala sertifikat za avion ovog preduzeća (MXP modeli proizvedeni u Kraljevu), pa se ovaj srpski proizvod od 2007. godine koristi u pilotskim školama širom Evrope: Francuskoj, Sloveniji, Italiji.

99% ukupne proizvodnje kraljevačkog preduzeća namenjeno je izvozu, na tržišta Nemačke, Francuske, Italije, Španije, Slovenije, Bugarske, a 2009. godine “Aero East Europe” je dobio nagradu za najbolji izvozni proizvod od SIEPE.

Svi avioni u kraljevačkom preduzeću rade se po standardima generalne avijacije gde su svi materijali sertifikovan, dok su cene za 30-70% niže od onih na svetskom tržištu.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

“Aero East Europe” iz Kraljeva osnovan je 2006. god. Osnivači su Milorad Matić iz Kraljeva i Tommaso Perosino iz Italije, koji su sklapanje aviona MXP započeli u Italiji gde je do kraja 2007. godine sklopljeno 30 aviona, nakon čega su kompletnu proizvodnju preneli u Kraljevo.

U Srbiji u saradnji sa profesorima Mašinskog fakulteta iz Beograda i Kraljeva nastavljaju proizvodnju aviona, a do sada je isporučeno preko 120 aviona razne namene, uporedo sa usavršavanjem novih modela serije SILA ( Srpska Industrija Lakih Aviona).

“Aero East Europe” je postigao da se po prvi put u istoriji srpskog vazduhoplovstva avion domaće proizvodnje sertifikuje u registar jedne od članica Evropske agencije za bezbednost aviosaobraćaja, u civilni registar i kao takav da se implementira u škole letenja širom Evrope.

Avioni kraljevačke kompanije prodaju se po ceni od 53.000 EUR do 128.000 EUR (četvorosed) što je 30-70% niže od onih na svetskom tržištu.

Tokom 2012. godine “SILA 450 C” testirana je u Nemačkoj nakon čega je izdata dozvola za letenje, avion je upisan u registar a započet je i proces dobijanja nemačkog TIP sertifikata po LTF-UL standardu. Ostvarenju finansijskog potencijala ove kompanije će svakako doprineti ova sertifikacija a firma takođe radi i na dobijanju ostalih značajnih međunarodnih sertifikata.

Fleksibilniji izvori finansiranja bi takođe pozitivno uticali na kvalitetnije ostvarenje finansijskog potencijala. Naime, kupci avione plaćaju po isporuci, vrlo retko sa nekom manjom avansnom uplatom tako da je svaki novi ugovor o isporuci ujedno i posao obezbeđivanja finansijskih sredstava za proizvodnju što u našim uslovima može biti skopčano sa puno administracije i troškova.

Avion je gotovo 2 puta jeftiniji u odnosu na konkureciju što ga čini veoma konkurentim na tržištu. “SILA 450 C” osim u Srbiji našla je svoj put do korisnika u Nemačkoj, a poručeni su i čekaju isporuku klijenti u Francuskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Poljskoj.

“Aero East Europe” proizvodi 9 modela lakih aviona, od kojih je “Sila 450C” poslednji. 99% ukupne proizvodnje preduzeća namenjeno je izvozu: na tržišta Francuske, Italije, Slovenije, Bugarske, Rumunije, San Marina.

Krajem 2012. godine kraljevačko preduzeće ugovorilo je isporuku 27 aviona za nemačko tržište, vrednih više od 1,2 mil EUR.

Postavite komentar