Nominovani za "Aurea" nagradu
"Boci Co" - Aparat za uništavanje medicinskih igala

Kompanija “Boci Co” otvorila je krajem oktobra 2011. u Kniću fabriku za proizvodnju jedinstvenog aparata Sharps Terminator koji uništava medicinske igle.

Vlasnik jedine fabrike za ovaj aparat u svetu je beogradska kompanija “Boci Co”, ali je patent američki i vlasništvo je kompanije “Medical Safety Solutions”, Ohio, USA (nikada nisu uspeli da pokrenu serijsku proizvodnju u Americi), dok je ekskluzivni distributer za Evropu beogradska kompanija “Niki”.

Inženjerski tim kompanije “Boci Co” odradio je kompletan reinženjering američkog patenta, osmislio mnoga poboljšanja, realizovao izradu fabričkog modela i svih alata, uspostavio standarde za proizvodnju i samu upotrebu proizvoda.

Investicija se tretira kao srpsko američka, avansno plaćena, a kad dođe do isporuke određenog broja aparata u Ameriku, koji pokriva iznos investicije, fabrika ostaje 100% u srpskom vlasništvu. Ukupan iznos investicije, uključujući razvoj patenta, prototipova, fabričkih verzija, investiranje u fabriku i distributivni sistem je oko 12 mil USD, a u fabrici u Kniću zaposleno je 60 radnika.

Aparat Sharps Terminator je bezbedno i ekonomično rešenje za sprečavanje povreda iglama na mestu procedure, namenjen svima koji u svom radu koriste špriceve i igle jer za nekoliko sekundi eliminiše rizik prenosa krvnih patogena putem povrede.

Do sada nigde u svetu nije postojalo adekvatno i potpuno bezbedno rešenje koje bi sprečilo mogućnost povrede iglom nakon njenog korišćenja. Igle su uglavnom poklapane plastičnim čepom i odlagane u kontejnere. Sharps Terminator mogućava da se igla nakon upotrebe uništi i dezinfikuje za svega 3 sekunde. Igla se spaljuje u aparatu a u ruci korisnika ostaje samo plastični špric čime je opasnost od povrede redukovana na minimum. Kako aparat uništava celu iglu nema potrebe za skladištenjem opasnog otpada.

Aparat radi na baterije, malih je dimenzija, lak i izuzetno mobilan, a 90% igala koje se koriste, uključujući intravenozne i leptir igle, mogu bitu tretirane.

Većina delova potrebnih za proizvodnju ovog uređaja, oko 85% je iz Srbije. Za sada se jedino baterije, punjači i motori uvoze, ali se intezivno radi na tome da se i za te delove obezbede proizvođači u Srbiji.

Očekivani godišnji promet je 120 mil USD, a aparat je već isporučen na tržište SAD i Saudijske Arabije.

INOVATIVNOST

Sharps Terminator je aparat koji redukuje oštri otpad i tretira korišćenu iglu na jedinstven način. Korisnik na licu mesta, kada odradi intervenciju iglom, korišćenjem aparata jednom rukom jednopotezno uništava iglu za 3 sekunde. Igla se zajedno sa špricem ubaci u aparat, 2 sinterizovane elektrode, napravljene od bakra, sprže iglu pod dejstvom velike struje, a pokretni nož odseče plastični deo tako da špric ostane čitav. Nož je potreban da fizički odvoji iglu od šprica i odstrani preostali metalni deo, radi po principu smicanja i napravljen je od čelika koji se koristi u vojne svrhe. Nakon spaljivanja igle ostaju metalni sponovi koji prolaze u mali kontejner aparata gde se izlažu UV lampi koja dalje tretira sadržaj, tako da bilo kakva preostala kap zarazne tečnosti ili krvi biva uništena zračenjem. Na taj način sadržaj više ne mora da se tretira kao medicinski otpad.

Nakon 30 spaljenih igala kontejner će signalizirati da je neophodno da se isprazni. Otpad se odlaže u klasične kontejnere gde se odlažu igle ali zauzima mnogo manje mesta (za odlaganje 4.200 upotrebljenih igala neophodno je 12 kontejnera, a kada se ista količina uništi u Sharps Terminatoru dovoljan je samo 1) i ne postoji nikakva opasnost od dalje povrede.

Aparat spaljuje igle debljine od 0, 45 do 1,2 mm i dužine do 5 cm, tako da preko 90% igala koje se koriste mogu da budu tretirane aparatom.

Aparat je jedinstven i po tome što radi na baterije. U pitanju je nikl metal hidrid baterija i može se spaliti 100-300 igala pre nego se baterija isprazni. Baterija se puni na struju a aparat može da radi i na punjaču posle pola sata punjenja. Punjenje traje 4 sata i tokom jednog punjenja može da spali od 150- 250 igala. Sharps Terminator se uvek nalazi u “stand by” modu, tako da troši vrlo malo baterije i akitivira se prilikom kontakta igle.

Izgrađen je od ABS plastike i polimera koji su otporni na visoku temperaturu. Izuzetno je mobilan, dužine 16 cm i težine 1,8 kg.

Po kategoriji, aparat ne pripada medicinskim uređajima, a finalna cena ka krajnem korisniku je 800 EUR prema svim tržištima.

Garancija obećava 20.000 uništenih igala. Aparat ima sertifikat C na bateriju i na punjač, FDA dozvolu u Americi na koju se čeka i do 5 god, a angažovana je slovenačka konsultantska kompanija SIQ kako bi se obezbedili sertifikati i na tržištu Evrope.

Projektovana proizvodnja u fabrici je 10.000 komada mesečno, sa jednom smenom.

DRUŠTVENA KORISNOST

Sharps Terminator je posvećen bezbednosti svih koji u svom radu koriste špriceve i igle. Lekari, medicinsko osoblje, veterinari, zubari, laboratorijski tehničari, zaposleni u kazneno-popravnim ustanovama, policiji, carini, pogrebnim ustanovama, kozmetičkim radnjama i radnjama za tetoviranje, socijalni radnici, svakodnevno su izloženi opasnosti od uboda iglama koje sadrže toksične ili infektivne materije.

Iako upotrebljene igle moraju da budu odložene na odgovarajući način, nijedan zakon ne propisuje na koji, a Evropske direktive od 2013. propisuju obavezno odlaganje medicinskog otpada.

Do sada nije postojalo adekvatno i potpuno bezbedno rešenje koje bi sprečilo mogućnost povrede ubodom igle. Preko 1.200.000. medicinskog i drugog osoblja u Evropi, godišnje se povredi na ovaj način, a oko 30% ovih povreda završava fatalno. Upotrebljene igle su u kontejnere uglavnom odlagane vraćanjem plastičnog čepa na iglu, prilikom čega je opasnost da se korisnik ozledi velika.

Jednim potezom Sharps Terminatoru potrebne su samo 3 sekunde da bi spasao život, odnosno uništio i dezinfikovao iglu. Aparat uništava sve poznate bakterije, uključujući HIV, Hepatitis B i C, ostale viruse i druge opasne proteine.

Uništavanjem igle dobijeni sadržaj se ne tretira kao medicinski otpad mada je preporučljivo da se odlaže u kontejnere za upotrebljene igle. Metalni sponovi, koji ostaju nakon spaljivanja igala ovim aparatom, međutim, postižu značajne uštede. Za odlaganje 4.200 upotrebljenih igala neophodno je 12 kontejnera, a kada se ista količina uništi u Sharps Terminatoru dovoljan je samo 1.

Fabrika u Kniću jedina je u svetu u kojoj će se Sharps Terminator proizvoditi a u njoj je posao našlo 60 ljudi.

U tehnologiju i adaptaciju fabrike u Kniću uloženo je preko 3 mil USD, a ukupan iznos investicije, uključujući razvoj patenta, prototipova, fabričkih verzija, investiranje u fabriku i distributivni sistem je oko 12 mil USD.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Isporuke aparata, koji košta 800 EUR po komadu, su već otišle u Ameriku i Saudijsku Arabiju, a porudžbine su stigle iz Velike Britanije, Italije, Nemačke, Španije, Turske, Austrije. Zainteresovanih ima u Srbiji, Kazahstanu, Turkmenistanu, a pregovora se sa Južnoafričkom republikom.

Većina delova potrebnih za proizvodnju ovog uređaja, oko 85%, je iz Srbije. Zasada se jedino baterije, punjači i motori uvoze, ali se intezivno radi na tome da se i za te delove obezbede proizvođači u Srbiji. Planirano je da mesečni obim proizvodnje u fabrici u Kniću bude od 10.000 do 20.000 aparata, što iznosi oko 150.000 aparata godišnje, a očekivani godišnji promet je oko 120 mil USD.

Postavite komentar