Nominovani za "Aurea" nagradu
"Carbo Concept" - Mašina za proizvodnju PET ambalaže

Pančevačka kompanija “Carbo Concept” konstruisala je u 2011. godini novu mašinu za duvanje PET ambalaže za jedinstvenu u svetu mobilnu fabriku vode. Mobilna fabrika vode, konstruisana na zahtev Ujedinjenih nacija u saradnji “Carbo Concept”-a sa nemačkim firmama “Plast Engineering Knauff” i “Karcher”, smeštena je u transportnom kontejneru i nakon pozicioniranja pored bilo kakvog izvora vode (reka, jezero) spremna je da prečisti i flašira vodu. Time se rešava ozbiljan problem nedostatka pijaće vode u situacijama u kojima je njeno dopremanje otežano ili potpuno nemoguće. Projekat fabrika vode u kontejneru je ostvariv isključivo zahvaljujući mašini za duvanje PET ambalaže.

Na bazi već postojećih patentiranih i jedinstvenih mašina kompanije “Carbo Concept” do sada je proizvedeno i plasirano 11 ovakvih mobilnih fabrika vode, ali su u prethodnoj godini razvili novu mašinu za duvanje PET ambalaže sa potpuno drugačijim tehničkim rešenjima koja su doprinela većoj isplativosti i jednostavnosti projekta.

Nova mašina za duvanje PET ambalaže zadržala je inovativni i jedinstveni koncept duvanja na 15 bari i suhoradnost, ali su tehnička rešenja drugačija i inovativna u odnosu na ostale modele mašina “Carbo Concepta” kao i na sve druge na tržištu.

Razlika se ogleda u pritiscima duvanja i komori za grejanje. Sa njom se postiže ušteda energije od čak 100% jer troši duplo manje električne energije.

Najnovija mašina biće instalirana u kontejnere koje kompanija “Carbo Concept” po prvi put planira samostalno da proizvodi, a u kome će biti otklonjeni svi nedostaci postojećih kontejnera. Do sada su oni rađeni u saradnji sa nemačkim kompanijama “Plast Engineering Knauff” i “Karcher”. Prošle godine bez firme “Karcher”, “Plast Engineering Knauff” i “Carbo Concept” proizveli su dva 40 fitna kontejnera sa automatskim mašinama za duvanje pet ambalaže u njima, ali je tokom 2011. “Carbo Concept” pokrenuo i proizvodnju svog ličnog kontejnera.

Cena nove mašine za duvanje PET ambalaže iznosi oko 30.000 EUR.

Kompanija “Carbo Concept” zapošljava 20ak ljudi. Do sada je preko 100 mašina za duvanje PET ambalaže iz ove kompanije izvezeno u 35 zemalja širom sveta na tržišta Evrope, Azije, Afrike, Severne i Južne Amerike. Celokupan obim prošlogodišnje proizvodnje bio je namenjen izvozu, a zahvaljujući povećanju proizvodnih kapaciteta i tražnji planira se i zapošljavanje novih radnika. U ovom trenutku razvijaju mašinu koja će da štedi 100 kilovati struje na sat.

INOVATIVNOST

Projekat mobilne fabrike vode u kontejneru ostvariv je isključivo zahvaljujući mašini za duvanje PET ambalaže. U kontejneru su pored ovakve mašine instalirane i ostale jedinice za prečišćavanje i punjenje vode kao i agregat za proizvodnju električne energije koji fabrici omogućava potpunu autonomnost. Kontejer dolazi helikopterom, spušta se na mesto gde je potrebna voda i operativan je u roku od dva sata, za koliko se dobija i flaširana voda. Mašina radi na struju uz pomoć agregata a prečišćač vode se kupuje.

Nova mašina za duvanje PET ambalaže zadržala je inovativni i jedinstveni koncept duvanja na 15 bari i suhoradnost, ali su tehnička rešenja drugačija i inovativna u odnosu na ostale modele mašina “Carbo Concepta” kao i na sve druge na tržištu.

Inovacija se ogleda u bitnim konstrukciono-tehničkim unapređenjima suštinskih elemenata: potpuno drugačijih pneumatskih komponenti, sistema prenosa boca, izolovane komore za grejanje. Omogućen je i rad mašine bez rezervoara tako da ova konstrukciona izmena omogućava ispunjenje uslova za dobijanje CE standarda.

Ona je poluautomatska, a razlika je najprimetnija u pritiscima duvanja i komori za grejanje. Mašina proizvodi boce pritiskom duvanja od 15 bara, što omogućava upotrebu duplo jeftinijeg low-pressure kompresora, sa duplo manjom potrošnjom energije. Druge mašine na tržištu to rade na pritiscima od 30 pa čak i 40 bara. Takođe, inovativan je potpuno zatvoren princip grejanja koji omogućava upotrebu viška toplote za predgrevanje predformi čime se postiže velika ušteda energije. “Konkurentske” mašine nemaju rešenje za višak toplog vazduha pa ga izduvavaju u okolni prostor gubeći pri tom veliku količinu energije.

Mašina je suhoradna, ne ispušta uljna isparenja u okolni prostor niti ima bilo kakav negativan uticaj na ekologiju.

Mehanički sklop je pojednostavljen tako da mašina deluje pouzdano, i uliva poverenje tehničarima koji rukuju njom, jer je svaki deo moguće dotaći rukom. Nije potrebna demontaža ni jednog dela sistema da bi se intervenisalo na nekom drugom.

Kapacitet nove mašine je 600 boca na sat.

Mašine kompanije “Carbo Concept” su zaštićene u Zavodu za patente.

DRUŠTVENA KORISNOST

Povećanjem broja stanovnika na planeti potrebe za vodom postaju sve veće a svet počinje da se suočava sa problemom nedostatka pijaće vode. Mašina za duvanje PET ambalaže predstavlja krucijalni element bez kojeg projekat mobilne fabrike vode ne bi mogao biti realizovan. Do sada je plasirano 11 fabrika vode, a nova mašina “Carbo Concepta” će zahvaljujući inovativnim rešenjima omogućiti još veću isplativost i korisnost ovog humanitarnog projekta.

Karakteristikama i inovativnim rešenjima nove mašine postiže se minimalna potrošnja električne energije, manja potrošnja vazduha i omogućava jednostavnija manipulacija što je naročito bitno imajući u vidu činjenicu da je mobilna fabrike vode predviđena da radi u izuzetno otežanim uslovima.

Mašina je suhoradna, ne ispušta uljna isparenja u okolni prostor niti ima bilo kakav negativan uticaj na ekologiju, a sve zastupljeniji PET material koji se koristi za duvanje boca se reciklira u široku paletu proizvoda za dalju upotrebu ili sagoreva kao vredno gorivo koje tom prilikom ispušta samo vodu i ugljen dioksid.

Promene bi se uskoro mogle dogoditi u sirovinskom sastavu repromaterijala. Nafta kao baza za izradu polietilen tereftalata će biti zamenjena ekološki razradivim materijalom – kukuruzom. U saradnji sa strateškim partnerom “Plast Engineering Knauff”, “Carbo Concept” je testirao takve i slične materijale na svojim mašinama, a mašine su, zahvaljujući svojim karakteristikama i nežnim grejanjem, vrlo lako operisale i oblikovale materijal.

Za svoje mašine za duvanje plastike “Carbo Concept” je osvojio zlatnu medalju za tehničko-tehnološku inovaciju na sajmu tehnike Drinktec u Minhenu 2002. godine, na Novosadskom sajmu 2002. i 2003. su osvojili nagradu za dizajn, a Privredna komora je vlasniku preduzeća dodelila plaketu za privredna ostvarenja i postignute rezultate u razvoju i unapređenju privrede u 2004. godini.

Kompanija “Carbo Concept” zapošljava 20ak ljudi, a zahvaljujući povećanju proizvodnih kapaciteta i tražnji planira se zapošljavanje novih radnika.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Nemačka kompanija “Karcher GmbH”, sa kojom “Carbo Concept” učestvuje u projektu mobilne fabrike vode, zainteresovana je za kupovinu licence za novu mašinu za duvanje PET ambalaže.

Cena nove mašine za duvanje PET ambalaže procenjena je na 30.000 EUR.

Do sada je preko 100 sličnih mašina iz “Carbo Concepa” izvezeno u 35 zemalja širom sveta na tržišta Evrope, Azije, Afrike, Severne i Južne Amerike, direktnom prodajom i saradnjom sa zastupnicima iz Nemačke (Plast Engineering Knauff), Rusije (Ruska Trapeza), Francuske (Plastic services) i Italije (MPA).

Prošlogodišnji obim proizvodnje i prodaje (100% izvoz) je premašio prethodne i ukupan prihod kompanije je oko 800.000 EUR, a zahvaljujući povećanju proizvodnih kapaciteta i tražnji planira se i zapošljavanje novih radnika.

U 2012. već su izvezli dve mašine, na Kosovo i Estoniju, a u pripremi su isporuke još 4 mašine, za rusko, nemačko i tržište Velike Britanije.

Postavite komentar