Nominovani za "Aurea" nagradu
"Elnos BL" - Fabrika kompaktnih montažno-betonskih trafostanica "Biosco CS"

Beogradska kompanija “Elnos BL” otvorila je u novembru 2013. godine fabriku kompaktnih montažno-betonskih trafostanica “Biosco CS” u Batajnici, jedinu takvog tipa u regionu.

“Biosco CS”, snage do 1000 kVA, je novi proizvod koji unapređuje sekundarnu distribuciju energije i deo je pametne mreže koja radi po licenci kompanije “Schneider Electric”. U odnosu na postojeće trafostanice, “Biosco CS” zauzima mali prostor (2,8m x 2,38 m x 1,68 m), jednostavna je i laka za montažu. Trafostanice na teren dolaze potpuno prefabrikovane, ispitane i spremne za instalaciju, a u jednom danu se završavaju svi radovi na ugradnji i puštanju trafostanice.

Uz male dimenzije objekta i lako uklapanje u životnu sredinu, omogućen je bezbedan pristup pojedinim delovima opreme i jednostavnost rukovanja. Trafostanica je automatizovana, daljinski upravljiva i njome se manipuliše spolja.

Ovaj standardizovani tipski testiran proizvod omogućava jednostavno, optimalno i bezbedno korišćenje mreže, dok upravljivi sistem obezbeđuje stabilnu mrežu i bilans između potrošnje i proizvodnje.

Otvaranjem fabrike zaposleno je oko 40 radnika, a u planu za 2014. godinu je i širenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta.

Od početka proizvodnje u novembru 2013. iz fabrike je isporučeno 50 trafostanica za potrebe “Elektroprivrede Srbije”, a pregovara se o plasmanu na slovenačko, bugarsko i rumunsko tržište.

INOVATIVNOST

Prefabrikovana distributivna daljinski upravljiva transformatorska stanica “Biosco CS” je novi proizvod koji unapređuje sekundarnu distribuciju energije i radi po licenci kompanije “Schneider Electric”, a beogradska kompanija “Elnos BL” je jedini licencirani partner za područje bivše Jugoslavije, deo Bugarske i Rumunije.

“Biosco CS” trafostanice namenjene su za urbana područja i u poređenju sa postojećim trafostanicama zauzimaju daleko manji prostor i lako se uklapaju u ambijent. Dimenzija su 2,8m x 2,38 m x 1,68 m, a kućište je napravljeno od armiranog i vibriranog betona. Trafostanice se postavljaju poluukopano do dubine 0,74m, dok visina iznad nivoa zemlje nakon ugradnje iznosi 1.66m.

Proizvodnja je usaglšena sa IEC standardom 62271-202.

“Biosco CS” predstavljaju pandan betonskim trafostanicama čija je ugradnja trajala i po 4-6 dana, dok je za instalaciju novih trafostanica koje “Elnos BL” proizvodi, potrebno isključenje od 6 do 8 sati, što je jedna od njenih najvećih prednosti u poređenju sa konkurencijom.

Pre isporuke trafostanice, na terenu se mora obezbediti pristup mestu ugradnje za prolaz teškom vozilu. Stanice se dopremaju kranom, a na teren dolaze potpuno prefabrikovane, ispitane i spremne za instalaciju. Tako se u jednom danu završavaju svi radovi na ugradnji i puštanju trafostanice, a jedina priključenja koja se vrše nakon isporuke su priključenja na srednji i niski napon i uzemljenje.

Trafostanica je teška između 10 i 12 tona, automatizovana je i daljinski upravljiva, sa spoljnom manipulacijom.

Ugradnja metalom oklopljenog srednjenaponskog postrojenja (Ring Main Unit) sa SF6 gasom “Biosco CS” je potpuno bezbedna, smanjen je gabarit samog građevinskog objekta (može se ugraditi i u gusto naseljenim stambenim zonama), nema opasnosti od dodira provodnika pod naponom i isključuje se podložnost uticaju nadmorske visine. Pristup srednjenaponskom i niskonaponskom postrojenju, za potrebe montaže i održavanja, je sa spoljnje strane, kod otvorenih prednjih, dvokrilnih vrata, pristup energetskom transformatoru za potrebe montaže je putem podizanja zadnjeg dela krova, dok je pristup energetskom transformatoru za potrebe održavanja omogućen sa obe bočne strane, kod otvorenih jednokrilnih vrata.

“Biosco CS” je predviđena za ugradnju transformatora snage do 1×1000 kVA. Hlađenje energetskog transformatora je omogućeno prirodnim strujanjem vazduha, sa ulaskom svežeg vazduha kroz usisnu rešetku (postavljenu ispod prednjih dvokrilnih vrata) i izlaskom zagrijanog vazduha kroz otvore (žaluzine) na vrhu zidova – ispod krova, po celoj površini krova. Pregradni lim, postavljen između postrojenja 10 i 0,4 kV i energetskog transformatora, formiranjem efekta “dimnjaka” služi za efikasno strujanje vazduha.

DRUŠTVENA KORISNOST

Male dimenzije objekta, bezbedan pristup pojedinim delovima opreme, optimalan raspored opreme, automatizacija, jednostavnost rukovanja i primena daljinskog upravljanja su glavne prednosti ovog proizvoda.

Zbog strogih zahteva i efikasnog funkcionisanja, “Biosco CS” se u pogonu kompanije “Elnos BL” u Batajnici prave u skladu sa IEC standardima po licenci partnerske kuće “Schneider Electric”. Svi delovi, od betonskih zidova, preko srednjenaponskog dela, transformatora i niskonaponskog dela, zadovoljavaju standarde i svi su atestirani i kompletno ispitani. Potpuno su bezbedne po životnu sredinu, a dodatna potvrda kvaliteta jeste njihova široka primena u zemljama zapade Evrope.

Ovaj standardizovani tipski testirani proizvod omogućava jednostavno, optimalno i bezbedno korištenje mreže, dok upravljivi sistem obezbeđuje stabilnu mrežu, zadovoljne korisnike i bilans između potrošnje i proizvodnje.

Kompletna trafostanica radi se u pogonu kompanije “Elnos BL” na Batajničkom drumu, a uvozi se svega 35% delova za njihovu izgradnju, dok se ostatak nabavlja kod domaćih proizvođača opreme.

Otvaranjem novog pogona za njihovu proizvdonju zaposleno je 40-ak radnika. Kako kompanija u 2014. planira nove investicije, unapređenje alata i povećanje proizvodnje, to će omogućiti zapošljavanje dodatnih 50 radnika.

S obzirom da se trafostanice rade po licenci francuske kompanije “Schneider Electric”, otvaranje ove fabrike predstavlja i kvalitetan vid saradnje dveju zemalja i priliku za stručnjake iz “Elektroprivrede Srbije”, ali i za širu stručnu javnost, da steknu tehnička i praktična saznanja o ovom licencnom proizvodu.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

“Biosco CS” su deo pametne mreže, pa ove trafostanice predstavljaju rešenje koje će u narednom periodu postati dominantno u odnosu na postojeća. “Biosco CS” trafostanice se već u velikom broju ugrađuju u distributivnu mrežu EPS-a, a kroz mrežu kompanija “Elnos BL” i “Schneider Electrica” plasiraju se kako na tržišta Srbije i Crne Gore, tako i na sva tržišta u regionu.

Od otvaranja pogona u novembru 2013. godine, iz Batajnice je isporučeno 50 trafostanica za “Elektrovojvodinu” i “Elektrodistribuciju Beograd”. U toku su nove isporuke, a intersovanje za “Biosco CS” je stiglo i iz Elektroprivrede Slovenije i sa bugarskog i rumunskog tržišta.

Otvaranjem novog pogona u Batajnici omogućeno je sa se na jednom mestu obavljaju svi poslovi, jer se u Batajnici nalazi skladište, proizvodnja trafostanica “Biosco CS”, elektromontažna radionica i infrastruktura za kompletne resurse inženjeringa.

Kompanija “Elnos BL” na srpskom tržištu posluje 11 godina. Specijalizovani su za projektovanje i inženjering elektroenergetske mreže, trgovinu elektroenergetskog materijala i opreme, te proizvodnju dela opreme za distribuciju i prenos električne energije.

Mnogobrojni projekti rekonstrukcije, modernizacije i izgradnje regionalnog elektroenergetskog sistema, svih veličina i važnosti, svrstali su kompaniju u red vodećih eksperata za objekte do 400 kV. Poslednji veliki posao koji su dobili je izgradnja vetroparka u Kovinu, koji će raditi zajedno sa austrijskom firmom “Porr”, a investitori su “Continental Wind Partners” i “General Electric” (GE).

Postavite komentar