Nominovani za "Aurea" nagradu
Fabrika automobila "Sombor" - akumulator "white horse"

Fabrika akumulatora u Somboru predstavila je u junu 2009. godine novi akumulator “white horse ” čije potpuno zatvorene kalcijum baterije jedine na tržištu imaju pozitivne i negativne rešetke sa ramom i radijalnim dizajnom. Baterije su osmišljene da rade po principu “ugradi i zaboravi”. “White horse” ima za 20% veću startnu struju, za 15% skuplji od klasičnog akumulatora, a namenjen je novijim vozilima, kojima je potrebna dodatna energija. Akumulator je hermetički zatvoren što ga čini bezbednim i ekološki prihvatljivim, a ima i duži vek trajanja i brzo se puni.

INOVATIVNOST

Poslovna politika šabačkog Koncerna “Farmakom MB” usmerena je ka konstantnom unapređenju poslovanja kroz razvoj novih proizvoda, uvođenje novih tehnologija i postizanju vrhunskog kvaliteta. Jedan od razvojnih projekata članice Koncerna – Fabrike akumulatora Sombor u 2009. godini se odnosio na osvajanje proizvodnje nove vrste olovnih starterskih akumulatora za moderna vozila sa posebnim zahtevima u Ca/Ca tehnologiji. Novi brend je dobio i novo ime – “White Horse”. Projekat predstavlja inovaciju u odnosu na postojeću tehnologiju jer je nova vrsta baterija kompletno bez održavanja čime je korisniku omogućemo da ugradi proizvod i zaboravi na njegovo održavanje tokom eksploatacije. Visoke startne sposobnosti obezbeđuju dovoljno energije za savremena vozila sa dodatnom opremom.

“White horse” je značajno unapredio poziciju kompanije na tržištu jer je ova moderna vrsta baterija ispunila očekivanja i najzahtevnijih kupaca. Proširenjem asortimana proizvoda kompanija je stvorila bolje pozicioniranje na tržištu u odnosu na konkurenciju.

Projekat je koncipiran tako da ne predstavlja kopiju postojećih tehnologija proizvodnje ove vrste baterija već originalnu tehnologiju koja u odnosu na konkurenciju obezbeđuje bolji kvalitet kroz duži vek eksploatacije i bolju izdržljivost na povišenim temperaturama.

DRUŠTVENA KORISNOST

“White horse” je postigao pozitivne društveno-socijalne rezultate u svojoj sredini otvaranjem novih radnih mesta koja su vezana za serijsku proizvodnju novog proizvoda. Takođe, projekat je postigao komercijalne rezultate koristeći obnovljivu tehnologiju sa minimalnim štetnim uticajem na ekologiju u svom okruženju. Projekat demonstrira potencijal za rast i uspeh kompanije čime se postiže usklađenost sa društveno korisnim profilom. Kompanija na taj način potvrđuje da je altruizam kompatibilan sa komercijalnim uspehom.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Projekat je postigao komercijalni uspeh uz veliku verovatnoću da će u narednom periodu on biti još veći. Osvajanjem nove vrste baterija koja predstavlja vrhunac u modernoj tehnologiji kompanija je pokazala sposobnost da se izdvoji od konkurencije i da bude – jedna od najboljih- na domaćem i svetskom tržištu u svom domenu.

Fabrika akumulatora “Sombor” oko 70% svojih proizvoda plasira van granica naše zemlje, a u 2010. godini nastaviće snažnu izvoznu ekspanziju. To podrazumeva otvaranje predstavništa u svetu i saradnju sa stranim partnerima.

Somborska fabrika, koja izvozi u 509 zemalja sveta, je lider na srpskom tržištu gde ima oko 80% udela. U 2009. isaporučeno je oko 1,5 miliona akumulatora, a ukupan prihod premašiće 50 mil EUR. Zbog velike potražnje u pogonu se radi u tri smene, dok mesečna proizvodnja doseže i do 250.000 akumulatora.

FAS u 2010. planira proizvodnju trakcionih baterija za sve sisteme neprekidnih napajanja kao što su pošte, objekti za telekomunikacije, elektrodistirbucija, računarske centre. Te baterije će se u serijskoj proizvodnji pojaviti polovinom 2010. godine i važno je napomenuti da ih ne proizvodi niko u Srbiji, niti ovom delu Jugositočne Evrope.

eKapija portal izbor za investiciju godine organizuje drugi put za redom, dok je dodelu nagrade “Aurea 2010” podržalo Wiener Städtische osiguranje.

Postavite komentar