Nominovani za "Aurea" nagradu
"Foodland" - Fabrika organske hrane

Beogradska kompanija “Foodland” otvorila je krajem oktobra 2012. godine u Igrošu kod Brusa novu fabriku zdrave hrane u koju je uloženo 3,5 mil EUR.

Izgradnjom nove fabrike objedinjen je proces proizvodnje od ulaza sirovine do gotovog proizvoda, a zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu tehnologa, kako bi se odgovorilo na potrebe sve zahtevnijih potrošača širom sveta, proces proizvodnje je i inoviran.

Godišnji kapaciteti obrade voća i povrća izgradnjom novog postrojenja uvećani su sa 2.800 tona na 6.100 tona, dok je u planu širenje kapaciteta do 10.000 tona.

Kompanija “Foodland” predstavlja najvećeg proizvođača zdrave i organske hrane u Srbiji: ajvara, pekmeza, zimnice, džemova, sokova. Hrana se u pogonu fabrike priprema po tradicionalnoj recepturi sa domaćom sirovinom koja je ručno brana i pripremana, i koja se najvećim delom nabavlja iz ekološki čiste kopaonične regije i obližnjih krajeva Vlasine i Golije.

Kompanija otkupljuje više od 50 vrsta voća i povrća i sarađuje sa više od 500 kooperanata iz potkopaoničke regije.

U novom pogonu posao je našlo 90 stalno zaposlenih, a najveći deo radne snage čini lokalno stanovništvo iz nerazvijenih opština. Posao će u novoj fabrici zdrave hrane naći i oko 200 sezonskih radnika.

Dok organska hrana čini tek 0,3% tržišta u Srbiji, u svetu je u ekspanziji. Kompanija “Foodland” svoje proizvode izvozi na tržište preko 25 zemalja, a izvoz u ovoj kompaniji u poslednje 3 godine raste po stopi od 65% godišnje.

Zdrave osnove proizvodnje i posvećenost kvalitetu učiniće proizvode “Foodland”-a konkurentim na svetskom tržištu, a u planu za 2014. godinu su i prvi organski zasadi kompanije.

U ovoj godini kompanija planira i razvoj sopstvenih maloprodajnih objekata.

INOVATIVNOST

Nova fabrika za proizvodnju zdrave hrane kompanije “Foodland”, izgrađena u mestu Igroš ispod Kopaonika, objedinila je proces proizvodnje od ulaza sirovine do gotovog proizvoda. U fabrici su instalirane mašine koje su konstruisali stručnjaci kompanije kako bi u potpunosti bile prilagođene kompanijskim potrebama, budući da na tržištu nisu postojale takve. Svaka od tih specifičnih mašina sadrži u sebi inovativna rešenja kako bi proces proizvodnje bio upravo onakav kakav tehnologija proizvodnje hrane ovog kvaliteta nalaže. Kompanija je tako na primer dobila najveći tunel za pečenje paprika u Srbiji.

U proizvodnji zdrave hrane na organskim osnovama u kompaniji se insistira na vrhunskom kvalitetu, pa se težilo da novi pogon i inovira proces proizvodnje kako bi se poboljšao kvalitet proizvoda. Tome je doprinelo i dugogodišnje iskustvo tehnologa kompanije.

Hrana se u pogonu fabrike priprema po tradicionalnoj recepturi sa domaćom sirovinom koja je ručno brana i pripremana, i koja se najvećim delom nabavlja iz ekološki čiste kopaoničke regije i obližnjih krajeva Vlasine i Golije.

Kako se otkupljuje samo najbolja sirovina, i kako se ne bi mešala sa drugim kulturama prilikom čuvanja, u kompaniji su nabavili i sopstvene hladnjače čime se sirovina kontroliše od ulaska do gotovog proizvda.

Uz dobru sirovinu, kako bi se zadržali kvalitet i hranljive vrednosti voća i povrća, hrana se tretira na poseban način. Pojedini proizvodi pripremaju se na tradicionalnim šporetima – smederevcima na drva, kojih je ukupno 12 u fabrici, dok se drugi tretiraju na niskim temperaturama kako bi se održao kvalitet i hranljiva vrednost voća. Ukuvavanje se vrši na 40-45 stepeni snižavanjem pritiska u sudu- vakum kuvaču. Kada je niži pritisak od atmosferskog nema oksidacije i zadržavaju se lako isparive komponente i vitamini ploda.

Novi objekat zauzima površinu od 5.000 kvadrata, prostire se na 3 hektara, a godišnji kapaciteti obrade voća i povrća izgradnjom novog postrojenja uvećani su sa 2.800t na 6.100t, dok je u planu širenje kapaciteta do 10.000t.

U svom asortimanu kompanija ima proizvode zdrave i organske hrane, a kako bi unapredila kvalitet svojih proizvoda u planu za sledeću godinu su i prvi organski zasadi.

DRUŠTVENA KORISNOST

Kompanija “Foodland” tradicionalno neguje ulaganje u lokalnu zajednicu – većina voća i povrća se nabavlja iz potkopaoničke regije i obližnjih krajeva Vlasine i Golije, kako bi se pokrenula proizvodnja sirovina u nerazvijenim područjima.

Takođe, radnu snagu čini lokalno stanovništvo. U novoj fabrici posao je našlo 90 stalno zaposlenih, uglavnom ženske populacije koja teže dolazi do posla. Godišnje, kompanija će angažovati i oko 200 sezonskih radnika iz Brusa i okoline, dok je ostvarena saradnja sa više od 500 kooperanata iz podkopaoničke regije.

Sve radove i izgradnju fabrike izvele su domaće firme, u skladu sa najvišim ekološkim standardima, standardima za zaštitu životne sredine, bezbednosti i zdravlja na radu, a fabrika će uskoro dobiti i novo ekološko postrojenje sa biootpadom.

Uz postrojenje, u nerazvijenom području podkopaoničke regije izgrađena je i infrastruktura – novi putevi, uvedena je struja i dalekovod, postavljeni pojačivači za signal za mobilne telefone.

Hrana koja se proizvodi u fabrici kompanije “Foodland” zasnova na je na zdravim osnovama i organskoj proizvodnji voća i povrća. Kompanija nastoji da neguje domaću proizvodnju (“hand made”), proizvodi su potpuno prirodni bez konzervansa, veštačkih boja i aroma, a naredne godine u planu su i prvi organski zasadi kompanije.

Kompanija “Foodland”, kao lider privrednog razvoja regiona, je i sponzor fudbalskog kluba “Brus”.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

“Foodland” danas izvozi proizvode na tržišta preko 25 zemalja, od svih država bivše Jugoslavije, preko Rusije, Švedske, Holandije, Nemačke, Francuske, Austrije, Velike Britanije, Mađarske, pa do Japana, Australije, USA i Kanade. Stopa rasta izvoza u poslednje 3 godine iznosi 65%, pa je jedan od razloga zbog kojih je kompanija izgradila novu fabriku bila nemogućnost zadovoljenja potrebe svih tržišta.

Godišnji kapaciteti obrade voća i povrća izgradnjom novog postrojenja uvećani su sa 2.800 tona na 6.100 tona, a u planu je širenje kapaciteta do 10.000 tona.

Dok organska hrana čini tek 0,3% tržišta u Srbiji, svetsko tržište je u ekspanziji. Unaprenjenje zdravih osnova proizvodnje i posvećenost kvalitetu učiniće proizvode kompanije “Foodland” još konkurentim na svetskom tržištu.

U svom asortimanu kompanija ima proizvode zdrave i organske hrane, a implementirani su standardi BRC, HACCP, ISO 9000.

Glavni brend “Bakina Tajna”, koji je lansiran 2003. godine, čine proizvodi pravljeni po tradicionalnoj recepturi srpskih domaćica.

Kompanija “Foodland” je na sebe skrenula pažnju javnosti kada je 2008. dobila nagradu na sajmu u Barseloni za najbolji sok na svetu. Redizajniranom ambalažom brenda “Bakina tajna”, kompanija je ove godine osvojila prestižnu “WorldStar” nagradu i zauzela prvo mesto među ambalažama u svetu.

U ovoj godini kompanija planira i razvoj sopstvene maloprodajne mreže.

Komentari (2)

Postovani,interesuje me da li je vasoj firmi potreban inzenjer organske hrane u biljnoj proizvodnji?Imam dve godine radnog iskustva u hladnjaci koja se bavila preradom organske maline i kupine.Iz Kursumlije sam i imam 33 god.Pozdrav i hvala u napred…

Poštovani, hvala vam na poslanom komentaru. Molimo vas da za vaš upit kontaktirate direktno kompaniju “Foodland” na brojeve +381 (0)11 318 2119 +381 (0)11 318 5746 ili mail office@foodland.rs. Srdačan pozdrav

Postavite komentar