Nominovani za "Aurea" nagradu
"StanTech" - Industrijska automatska mašina za sečenje povrća

Inženjeri beogradske firme “StanTech” konstruisali su automatsku industrijsku mašinu koja seče i pakuje tonu crnog luka na sat, a u njenu proizvodnju je uloženo više od 200.000 EUR. “Onion slicer” već je isporučen jednoj od najvećih kompanija za preradu luka u Sjedinjenim Američkim Državama “Gill’s onions” iz Kalifornije, a poručeno je još šest mašina. Takođe, u toku su pripreme za nastup na tržištima Rusije i Turske. “Gill’s onion” će u specijalnim pakovanjima snabdevti svežim seckanim lukom velike lance restorana, poznate kruzere zapadne obale Amerike, kao i industrijske potrošače. Vlasnici američkog prehrambenog giganta posetili su beogradsku kompaniju i izrazili oduševljenje tehnološkim rešenjem naših inženjera koji su konstruisali mašinu, jedinstvenu na svetskom tržištu.

Seckanje luka se uz pomoć industrijske automatske mašine ubrzava se 10 puta, tako je za ceo proces umesto 14 operatera, koji su radili na nezahvalnom i teškom poslu sečenja, potrebno samo dvoje zaposlenih. Operateri sada samo postavljaju luk na transportni sistem, dok na kraju procesa on izlazi upakovan u specijalne posude. Pranje i čišćenje luka obavlja se na drugoj mašini.

Osim što je znatno većeg kapaciteta od ostalih mašina na tržištu, jedna od značajnijih novina u konstrukciji “Onion slicer”-a je što su svi spojevi vareni i polirani. To je veoma važno zbog namene mašine, jer je luk izuzetno osetljiv na razvoj bakterija, te bi svaki zavrtanj bio potencijalno mesto njihovog nastanka i razmnožavanja. Mašina teška 1,5 tonu prodata je američkoj kompanija za oko 150.000 USD. Sva tehnološka rešenja rezultat su domaće pameti.

INOVATIVNOST

Kompanija “StanTech” proizvela je prvu automatsku mašinu za sečenje luka u Srbiji, čiji je kapacitet 1 tona na sat. Prva od sedam poručenih mašina je puštena u rad u fabrici “Gill s onion” u Kaliforniji,a rezultati su odlični. Ovakve mašine imaju potencijal plasmana na velikim tržištima, kao što je Rusija, tako da će inovacija biti predstavljena na sajmu u Moskvi.

Inovativni automatski sistem beogradske kompanije ubrzava sečenje luka na kolutove više od 10 puta. Pri tome se značajno smanuje broj osoba koje su radile u izuzetno teškim uslovima na ručnom sečenju luka, a preciznost i kvalitet sečenja dovode se do perfekcije. Operateri ručno samo postavljaju glavice luka na transportni sistem, odakle on odlazi na sečenje, a posle završenog procesa izlazi zapakovan u specijalnim posudama.

U proizvodni pogon, alate, novozaposlene visokokvalifikovane operatere na CNC obradnim centrima, alate, i nove radnike u montaži, kao i u računarsku opremu za inženjere u projektnom birou investirano je više od 200.000 EUR.

Kompletna mašina teška 1,2 tone je izrađena od prohroma, eloksiranog aluminijuma i FDA plastike, a materjali za izradu nabavljeni su od domaćih proizvođača.

Najveća novina u konstrukciji mašine “Onion slicer” je što nema spojeva na zavtranj već su sve vareni spojevi, polirani. Naime, luk je izuzetno osetljiv na razvoj bakterija te bi svaki zavrtanj bio potencijalno njihovog razmnožavanja.

Sličan automatski sistem za sečenje paradajza na kolutove “StanTech” već proizvodi i plasira na američkom trzistu. Do sad je proizvedeno više od 20 takvih mašina, od kojih tri rade u Japanu. “Tomato slicer” seče paradajz na kolutove debljine 5,5 mm, pri čemu odvaja vrh i donji deo u poseban prihvat (od čega se prave sosovi), a perfektne kolutove pakuje u specijalne posude. Jedan takav sistem se sad proizvodi za holandskog kupca koji paradajzom snabdeva lance restorana u zapadnoj Evropi.

Automatska masina za sečenje paradajza na kolutove, “tomato slicer”, je patentirana u SAD na ime Ivana Stanojevića, pod brojem 7861629, što se može videti na: www.patentawards.com

DRUŠTVENA KORISNOST

Projekat “Onion slicer” je omogućio 10 novih radnih mesta u “StanTechu”. Zaposlena su dva inženjera i 8 visokokvalifikovanih majstora metalske struke u proizvodnom pogonu i montaži.

Osim toga, pet mladih inženjera je dobilo posao kroz program “prva šansa” i nalaze se u procesu stalnog obučavanja i usavršavanja. U “StanTechu” je stalno otvoren konkurs za mašinske i elektroinženjere. Kompanija svojim inovativnim pristupom nastoji da oživi posrnulu industijsku proizvodnju u Srbiji i zadrži kvalitetan mladi kadar u našoj zemlji. Dosadašnji veoma uspešan plasman mašina na svetskom tržištu najbolji je dokaz kvaliteta i stručnosti beogradskih inženjera i primer da Srbija može da parira najboljim i najpoznatijim svetskim proizvođačima. Takođe, uspešan izvoz rešenja “StanTecha” utiče i na celokupnu privredu naše zemlje.

Najnoviji projekat “Onion slicer” ima potencijal za rast i plasman na velikim tržištima (pogotovo Rusija, Tursaka…) jer je sistem visokog kapaciteta. Proizvodnjom manjih poluautomatskih mašina manjeg kapaciteta (kakve se već proizvode za paradajz) otvara se mogućnost plasmana i na manjim tržištima, što značajno poboljšava srpski izvoz.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Prvi “Onion Slicer”, u čiju proizvodnju je uloženo više od 200.000 EUR, prodat je za oko 150.000 EUR, a naručeno ih je još šest.

“StanTech” se izdvaja od konkurencije u okruženju visokim kapacitetom projektnog biroa, dobro organizovanimm i najmodernije opremljenim proizvodnim pogonima.

“StanTech” je osigurao prisustvo na američkom tržištu, stalni plasma i proširenje aktivnosti. Predstavnici vodeće američke kompanije u prehrambenom sektoru “Gill`s onion” posetili su beogradsku kompaniju i uverili se u stručnost i inovativnost inženjerskog tima u Srbiji.

Za novu mašinu postoji veliko interesovanje, a kompanija već ima ugovore za 2011. godinu. Sličan sistem, namenjen sečenju paradajza na kolutove, se proizvodi u tri varijante i plasira uspešno. Trenutno se u “StanTechu” radi jedna takva velika mašina za američkog i jedna za holandskog kupca. “Onion slicer” i “Tomatto slicer” se pripremaju za prezentaciju na ruskom tržištu i svoju premijeru ce doživeti 2012 godine. Sad je istraživanje tržišta u toku, a planiran je i izlazak na tursko trziste jer su njihovi turistički kapaciteti značajni i postoje veliki potrošači.

Komentari (1)

Poštovani,

zanima me mašina za sjeckanje luka te, da li ista mašina može sjeckati mrkvu i papriku za industrijski pogon. Godišnja prerada bi se kretala cca. 132 000 kg povrća. Također me zanima, imate li u ponudi pržilicu za povrće, pakirku u bočice i gulilicu luka.
Radi se o pokretanju proizvodnje prerade povrća u Hrvatskoj.
Unaprijed se zahvaljujem na informaciji,

Ivo leko
00385 98 399 049
ivo.leko72@gmail.com

Postavite komentar