“Aurea 2014” – Nagrada za investiciju godine

Poslovni portal „eKapija“ dodelio je 26. marta 2014. godine u beogradskom Aeroklubu, šestu godinu za redom, nagradu za investiciju godine u Srbiji „Aurea 2014“. Strateški partner „eKapije“ na ovom projektu bila je osiguravajuća kuća „Coface“. Pobedniku je nagradu za investiciju godine uručio tada predsednik Privredne komore Srbije, Željko Sertić. Osim glavne nagrade “Aurea 2014”, portal “eKapija” dodelio je i dva specijalna priznanja – za inovativnost i društvenu korisnost.

Dobitnici nagrade “Aurea 2014”

  • Nagrada “Aurea 2014”: “Desing” – Proizvodnja voćnih preparacija na bazi višnje
  • Priznanje za inovativnost: “Eko fungi” – Proizvodnja jestivih gljiva na bazi celuloznih ostataka
  • Priznanje za društvenu korisnost: “Alwag” – Fabrika za reciklažu PET ambalaže

Žiri

O dobitniku priznanja “Aurea 2016” odlučivao je petočlani stručni žiri, a sesti glas su dali i čitaoci “eKapije”.

Žiri za izbor nagrade “Aurea 2016”:

  • Ana Firtel, izvršna direktora Saveta stranih investitora
  • Dr Dejan Erić, Institut ekonomskih nauka, direktor
  • Marinko Ukropina, SGS Beograd, direktor
  • Vladimir Medan, “Basler osiguranje”, predsednik Upravnog odbora
  • Oliver Orton, IFC (Svetska banka), regionalni projekt menadžer

“Coface” partner projekta Aurea 2014

Skoro 70 godina, kompanija “Coface” je jedan od najvećih igrača na tržištu osiguranja kredita. Doprinosi razvoju 35.000 kompanija širom sveta, koje pomažu i savetuju u svim fazama razvoja kako bi sprečili i umanjili rizik. To omogućava 4.400 zaposlenih u 66 zemalja u okviru Grupe kao i predstavništva u više od 200 zemalja. “Coface” je vodeći dobavljač usluga za poslovne informacije i upravljanje potraživanjima u srednjoj i istočnoj Evropi, području sa istaknutim potencijalom rasta.
Glavni zadatak, kako kažu u ovoj kompaniji, je zaštita preduzeća – od malih i srednjih do multinacionalnih kompanija – od neplaćenih faktura koje mogu ugroziti njihovo poslovanje. Osmislili su niz rešenja za kreditno osiguranje koja pokrivaju 4 ključna zahteva izražena od strane preduzeća za izvoz: osiguranje njihove prodaje, finansiranje njihovog razvoja, pokrivanje rizika od slučaja do slučaja i procena tržišta.
Svoje predstavništvo u Srbiji kompanija ima od 2007. godine.

Izveštaji o bonitetu, koje kompanija nudi na našem tržištu, omogućavaju korisnicima pristup online bazi podataka koja sadrži više od 12 miliona preduzeća iz zemalja srednje i istočne Europe, izveštaje koji uključuju ocenu kreditne sposobnosti, podatke o plaćanju i maksimalne preporučene kreditne limite, godišnju reviziju 4,2 miliona kompletnih setova finansijskih izveštaja (350 miliona pojedinačnih finansijskih izveštaja), informacije u vezi nesolventnosti za više od 570.000 preduzeća iz zemalja srednje i istočne Evrope uz 85.000 slučajeva naplate potraživanja koji se svake godine unose u bazu.
Kompanija “Coface Srbija” u uslugama naplate potraživanja pruža stručnu podršku zasnovanu na višegodišnjem iskustvu kako za domaće tako i inostrane poverioce i dužnike.
Stručnjaci u Srbiji rade uz pomoć online baze podataka o naplati potraživanja (DCON) i najnovijih informacija iz “Coface” baze podataka (ICON) koja obuhvata više od 12.000.000 preduzeća iz zemalja centralne i istočne Evrope.
Kompanija pomaže u smanjivanju rizika, povećanju likvidnosti, poboljšavanju novčanih tokova i povećavanju povraćaja uloženog kapitala, čime svojim klijentima osigurava bolju ocenu kreditne sposobnosti.