“Aurea 2015” – Nagrada za investiciju godine

Poslovni portal „eKapija“ dodelio je 25. marta 2015. godine u beogradskom Aeroklubu, sedmu godinu za redom, nagradu za investiciju godine u Srbiji „Aurea 2015“. Strateški partner „eKapije“ na ovom projektu bila je osiguravajuća kuća „Coface“. Pobedniku je nagradu za investiciju godine Ronald Seeliger, predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja i generalni direktor kompanije “Hemofarm”. Osim glavne nagrade “Aurea 2015”, portal “eKapija” dodelio je i dva specijalna priznanja – za inovativnost i društvenu korisnost.

Dobitnici nagrade “Aurea 2015”

  • Nagrada “Aurea 2015”: “Tigar Tyers” -Fabrika guma “Big Tigar”
  • Priznanje za inovativnost: strartap kompanija “TruckTrack” za softver za upravljanje radom transportnih firmi
  • Priznanje za društvenu korisnost: Ženski centar Užice za otvaranje Reciklažnog centra tekstila

Žiri

O dobitniku priznanja “Aurea 2015” odlučivao je šestočlani stručni žiri, a sedmi glas su dali i čitaoci “eKapije”.

Žiri za izbor nagrade “Aurea 2015”:

  • Nataša Kecman, direktorka Centra za usluge i posredovanje u Privrednoj komori Srbije>
  • Dr Dejan Erić, Institut ekonomskih nauka, direktor
  • Marinko Ukropina, SGS Beograd, direktor
  • Vladimir Medan, “Basler osiguranje”, predsednik Upravnog odbora
  • Vojin Šenk, profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu
  • Dušan Tomić, partner u KPMG

“Coface” partner projekta Aurea 2015

Skoro 70 godina, kompanija “Coface” je jedan od najvećih igrača na tržištu osiguranja kredita. Doprinosi razvoju 35.000 kompanija širom sveta, koje pomažu i savetuju u svim fazama razvoja kako bi sprečili i umanjili rizik. To omogućava 4.400 zaposlenih u 66 zemalja u okviru Grupe kao i predstavništva u više od 200 zemalja. “Coface” je vodeći dobavljač usluga za poslovne informacije i upravljanje potraživanjima u srednjoj i istočnoj Evropi, području sa istaknutim potencijalom rasta.
Glavni zadatak, kako kažu u ovoj kompaniji, je zaštita preduzeća – od malih i srednjih do multinacionalnih kompanija – od neplaćenih faktura koje mogu ugroziti njihovo poslovanje. Osmislili su niz rešenja za kreditno osiguranje koja pokrivaju 4 ključna zahteva izražena od strane preduzeća za izvoz: osiguranje njihove prodaje, finansiranje njihovog razvoja, pokrivanje rizika od slučaja do slučaja i procena tržišta.
Svoje predstavništvo u Srbiji kompanija ima od 2007. godine.

Izveštaji o bonitetu, koje kompanija nudi na našem tržištu, omogućavaju korisnicima pristup online bazi podataka koja sadrži više od 12 miliona preduzeća iz zemalja srednje i istočne Europe, izveštaje koji uključuju ocenu kreditne sposobnosti, podatke o plaćanju i maksimalne preporučene kreditne limite, godišnju reviziju 4,2 miliona kompletnih setova finansijskih izveštaja (350 miliona pojedinačnih finansijskih izveštaja), informacije u vezi nesolventnosti za više od 570.000 preduzeća iz zemalja srednje i istočne Evrope uz 85.000 slučajeva naplate potraživanja koji se svake godine unose u bazu.
Kompanija “Coface Srbija” u uslugama naplate potraživanja pruža stručnu podršku zasnovanu na višegodišnjem iskustvu kako za domaće tako i inostrane poverioce i dužnike.
Stručnjaci u Srbiji rade uz pomoć online baze podataka o naplati potraživanja (DCON) i najnovijih informacija iz “Coface” baze podataka (ICON) koja obuhvata više od 12.000.000 preduzeća iz zemalja centralne i istočne Evrope.
Kompanija pomaže u smanjivanju rizika, povećanju likvidnosti, poboljšavanju novčanih tokova i povećavanju povraćaja uloženog kapitala, čime svojim klijentima osigurava bolju ocenu kreditne sposobnosti.