Algo Tehnology dobitnik nagrade za investiciju godine u Srbiji – eKapija dodelila priznanja Aurea 2018

Kompanija Algo Tehnology iz Topole dobitnik je nagrade za investiciju godine u Srbiji Aurea 2018, koju je desetu godinu zaredom dodelio poslovni portal eKapija. Nagradu je laureatu na svečanosti u beogradskom Aeroklubu uručio Mihailo Vesović, zamenik generalnog menadžera Privredne komore Srbije.

Algo Tehnology osvojio je tehnološki postupak ekstrakcije braon morske alge, koji se razlikuje od poznatih postupaka u svetu, a rezultirao je proizvodnjom preparata koji su našli svoje mesto u poljoprivredi kao biostimulanti i fermentori, kao i u ekologiji kao fermentori za popravljanje kvaliteta voda, sanaciju kanala i deponija, te sredstvo za gašenje požara. Kapaciteti pogona u Pranjanima kod Čačka su 5 tona na čas. Prošla, 2017. bila je prva godina za kompaniju na tržištu, a u istraživanja, proizvodnju i Razvojnu laboratoriju dosad je uloženo oko 1,2 mil EUR.- Neizmerno mi je drago da je prepoznat naš doprinos razvoju modernih i savremenih dostignuća u oblasti poljoprivrede i ekologije, i ovo prestižno priznanje će svakako biti inspiracija i motor za naš dalji razvoj i napredak. Proizvodi na bazi braon morske alge našli su svoju primenu na farmama u Srbiji, dok smo početkom godine osnovali i firmu u Makedoniji. Prodaja je krenula i na tom tržištu, a do maja bi trebalo da započnemo i izvoz u Kinu – rekao je Željko Pantić, jedan od osnivača Algo Tehnology.

Osim glavne nagrade, eKapija je dodelila i 3 specijalna priznanja. Čast da ponese priznanje za inovativnost imala je mlada kompanija 3F-Fit Fabricando Faber za MOTIMOVE uređaj namenjen asistenciji pokreta osoba sa hendikepomPriznanje za društvenu korisnost pripalo je dvema kompanijama: Lafarge BFC za jedinstveni koncept gradnje Lafarge kuća i kompaniji WIG, koja je razvila automatizovani sistem za pripremu slanih rastvora za efikasno ispunjavanje naftnih bušotina nakon eksploatacije. Po prvi put ove godine dodeljeno je i specijalno priznanje za tržišni potencijal, a ponela ga je startap kompanija Playerhunter za istoimenu društvenu mrežu za sportiste.

Osim nagrađenih investicija u finale ovogodišnjeg izbora za nagradu Aurea plasirala su se još tri projekata: prirodna kozmetika KOOZMETIKSolagro – interaktivne reciklažne prese i Ekofungi – mešavina dehidratisanog organskog povrća.

Urednica eKapije, Milica Milosavljević, istakla je da rast broja prijavljenih projekata na konkursu za nagradu, iz godine u godinu, postaje tradicija.

– I u jubilarnoj, desetoj godini dodele priznanja Aurea, broj prijavljenih učesnika još jednom je pokazao da je inovativnost ključni sastojak koji domaćoj privredi daje ubrzanje. Raznovrsnost projekata koji su konkurisali dokazuje da su inovacije potrebne svakom sektoru – bez obzira na to da li gradite, proizvodite kozmetiku ili tragate za novim medicinskim rešenjima. Čestitam ovogodišnjim laureatima, kao i svim finalistima, i želim im još mnogo uspešnih godina.

O dobitniku glavne nagrade Aurea 2018 i nosiocima specijalnih priznanja odlučivao je šestočlani žiri, a svoj glas dali su i čitaoci portala ekapija.com i aurea.rs. Uslov za učešće na konkursu bio je da su projekti realizovani tokom prethodne kalendarske godine i da ispunjavaju tri kriterijuma: inovativnost, društvena korisnost i finansijski potencijal.

Postavite komentar