O dobitniku nagrade Aurea 2016

Kompanija “Knauf Insulation” započela je 1. januara 2016. godine u svojoj fabrici u Surdulici proizvodnju kamene mineralne vune po novoj tehnologiji, zasnovanoj na brzo obnovljivim materijama umesto na hemikalijama na bazi nafte. ECOSE® Technology je “Knauf Insulation Grupacija” patentirala još 2009. godine, kada je prvi put upotrebljena u proizvodnji staklene mineralne vune. Budući da je fabrika u Surdulici u prethodnih 10 godina pokazala veliki napredak, dato joj je poverenje da prva u grupi primeni ovu tehnologiju u proizvodnji kamene mineralne vune za građevinarstvo.

Tokom cele 2015. godine vršeni su testovi, probe i pripremana je tehnologija proizvodnje, kako bi implementacija nesmetano započela u 2016. godini.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji eliminišu se formaldehid i fenol iz tradicionalnog veziva koje se koristi u različitim industrijama, uključujući i industriju mineralnih vuna, a novo vezivo zasniva se na bazi prirodnih, obnovljivih materijala iz prirode. Proizvodi istovremeno zadržavanju ili unapređuju visok nivo performansi – kombinaciju toplotnih i zvučnih izolacionih karakteristika, kao i zaštitu od požara. Smanjuje se i energija potrebna za proizvodnju veziva, čime se ostvaruje veća ekološka održivost.

Godišnje se u Surdulici proizvodi više od 40.000 tona kamene mineralne vune, a uvođenje nove tehnologije u proizvodnju neće uticati na cenu samog proizvoda. Kamenu vunu iz Surdulice “Knauf Insulation” plasira na tržišta Bugarske i Rumunije, Grčke, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Kipra, Malte, Turske…

Postavite komentar