Nominacije za 2009. godinu

amadeo_beodom_260209
“Kuće Beodom” – nisko-energetska stambena zgrada “Amadeo”
Kompanija "Kuće Beodom" počela je projekat izgradnje nisko-energetskih stambenih zgrada, a prva takva je izgrađena u Beogradu. Ovaj projekat nazvan "Amadeo" karakterišu vrhunski kvalitet gradnje, zvučna izolacija i ventilacija, kao i energetska efikasnost i upotreba obnovljive energije.
milinkovic1
“Milinković Company” – proizvodnja hala od prefabrikovanih ferocementnih elemenata
Preduzeće "Milinković Company" iz Boljevaca tokom 2008. godine započelo je realizaciju projekta - Fabrika za izradu prefabrikovanih ferocementnih elemenata - izgradnja motažnih građevinskih objekata od prefabrikovanih ferocementnih elemenata. "Milinković Company" je razradio ideju, tehnologiju gradnje, tehnologiju proizvodnje, tehnologiju transporta i alate neophodne za gradnju objekata od prefabrikovanih ferocementnih elemenata.
31.metalac220405-1
“Metalac” – tretman tehnoloških otpadnih voda
Kompanija "Metalac" iz Gornjeg Milanovca pustila je u rad, krajem avgusta 2008. godine, moderni sistem za prečišćavanje otpadnih voda koji u potpunosti ispunjava standarde Evropske unije. Realizacijom ovog projekta, "Metalac" se svrstava među retke fabrike posuđa kojima je pošlo za rukom da reše problem prečišćavanja emajlnih voda.
icm_robot_160508
“ICM Electronics” – prva srpska fabrika robotskih linija
Kompanija "ICM Electronics" iz Novog Sada pruža svojim klijentima rešenja u oblasti robotskog pakovanja i paletiziranja kao i u oblasti automatizacije procesa, sa ciljem da se poslovanje kupca učini profitabilnijim i ojača njegova konkurentnost na tržištu. Kompanija "ICM Electronics" završava u Platičevu, kod Rume, značajnu investiciju - izgradnju prve srpske fabrike za proizvodnju i montiranje robotskih linija, u kojoj bi proizvodnja trebalo da počne krajem februara. Proizvodni pogon i upravna zgrada "ICM" prostiraće se na više od 1.000 m2. Fabrika će imati radionicu za proizvodnju i montiranje robotskih linija i upravnu zgradu. Na polju robotike,"ICM Electronics" ima dobru saradnju sa nekoliko poznatih svetskih proizvođača, među kojima su japanski "Fanuc" i "Omron" i švedski "Motoman".
ptica_robot_171208
“SFERA” – Robot ptica
Preduzeće "Sfera NO" iz Beograda razradila je sistem za plansko odlaganje reciklažnog otpada. Ceo sistem podrazumeva postavljanje skulptura u javnom prostoru koje nemaju samo estetsku funkciju, ulepšavanje prostora, već i praktičnu koja podrazumeva da skulpture zahvaljujući savremenim tehničkim rešenjima na jednostavan način pozivaju građane da odlože otpad. Umetnička skulptura, PTICA ROBOT, na zabavan način animira prolaznike da u nju odložu otpad posle čega korisnik dobija nagradni tiket sa kojim će se ostvarivati popust na sportske i kulturne manifestacije.
ntim_slika_090508
“NTIM Tehnologi” – sušara sa pogonom na sunčevu i električnu energiju
Preduzeće "NTIM Tehnologi" proizvelo je sušaru sa pogonom na sunčevu i električnu energiju - SOLARIS 1. Ta sušara pruža mogućnost korišćenja obnovljivog izvora energije i smanjenje potrošnje konvencionalne energije za rad u noćnim uslovima i više od 20 puta. Korišćenjem sušare dobijaju se visokokvalitetni proizvodi sušenja lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, gljiva, voća i povrća, kao i proizvodi iz destilacije para koje se oslobađaju, jer na samoj sušari postoji sistem prihvatanja isparenja i njihovog kondezovanja.
delta_agrar_25209
“Delta Agrar” – zasad jabuka na 100 hektara u Čelarevu
Kompanija "Delta agrar", deo "Delta Holdinga", uložila je tokom prethodne godine 5 mil EUR u tehnologiju i zasad 100 hektara jabuka u Čelarevu. Voćnjak ima 400.000 sadnica šest sorti jabuka, a tehnologija je kombinacija dokazane tehnologije italijanske regije, koja je svetski lider u proizvodnji tog voća, i "domaće pameti" u ovoj oblasti.
stoposto_25209
“Sto posto” – fabrika za proizvodnju premiksa
Kompanija "Sto Posto" je prva u Srbiji izgradila fabriku za proizvodnju vitaminsko mineralnih predsmesa za proizvodnju stočne hrane. Fabrika predstavlja vrhunac tehnologije i kao takva je prepoznatljiva u svetu. O tome svedoče brojne posete eksperata iz oblasti proizvodnje stočne hrane iz zapadne Evrope. Razvoj projekta usmeren je na zadovoljenje sirovinskih potreba za proizvodnju koncentrovane stočne hrane kompanije "Sto Posto" – ISO i HACCP standardi, i za zadovoljenje potreba ukupnog domećeg tržišta stočne hrane. Instalirani kapaciteti stvaraju bazu i za izvoz proizvoda koji su u svemu jednaki sa proizvodima svetskih proizvođača. Razvoj projekta baziran je na udruživanju ideja akademskih krugova Srbije (Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu), privrede (kompanija "Sto Posto" i svetskih proizvođača opreme i konsultanata za proizvodnju vitaminsko mineralnih predsmesa.