Nominacije za 2010. godinu

fas1_whitehorse_Akumulator_040310
Fabrika automobila “Sombor” – akumulator “white horse”
Fabrika akumulatora u Somboru predstavila je u junu 2009. godine novi akumulator "white horse " čije potpuno zatvorene kalcijum baterije jedine na tržištu imaju pozitivne i negativne rešetke sa ramom i radijalnim dizajnom. Baterije su osmišljene da rade po principu "ugradi i zaboravi". "White horse" ima za 20% veću startnu struju, za 15% skuplji od klasičnog akumulatora, a namenjen je novijim vozilima, kojima je potrebna dodatna energija. Akumulator je hermetički zatvoren što ga čini bezbednim i ekološki prihvatljivim, a ima i duži vek trajanja i brzo se puni.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
“Grow Rasad” – najsavremeniji rasadnik povrća u Srbiji
Kompanija "Grow Rasad" otvorila je u februaru 2009. godine u sremskoj opštini Irig staklenike površine 13.000 m2, opremljene najmodernijom tehnologijom uzgoja biljnog rasada. U novoigrađenom pogonu, jedinstvenom te vrste u našoj zemlji, osim konvencionalnog moguć je i uzgoj organskih biljaka. Posao je dobilo 30 radnika, a biće angažovano i 15 sezonaca i oko 60 kooperanata. Investicija je vredna 252,5 miliona dinara, a projekat je pomoglo Izvršno veće Vojvodine sa 35 miliona dinara. Staklenici "Grow Rasada" rezultat su zajedničkog ulaganja holandske kompanije "Grow" koja ima deset preduzeća na četiri kontinenta i novosadskog preduzeća "Planten". Staklenik je tokom 2009. aplicirao za standard "GlobalGap", a kvalitet je potvrdila sertifikaciona kuća "TUV Reinailand Germani". Plan izvoza ovog proizvođača predviđa da 80% proizvodnje bude prodato na području zemalja potpisnica CEFTA sporazuma.
alltech_preciscavanje_voda_111109
“Alltech-Fermin” – postrojenje za pretvaranje biološkog otpada u biogas
Kompanija "Alltech-Fermin", lider u regionu za proizvodnju kvasca i ostalih proizvoda na bazi kvasca, pustila je u decembru 2009. godine u rad postrojenje za pričišćavanje otpadnih voda te fabrike, u koje je investirano više od 9 mil EUR. Ono po čemu je specifično postrojenje u Senti je da se na jednom mestu iz biogasa kombinovano proizvodi toplotna i električna energija za industrijski objekat.
RTDS150_ftn_tajfun_030310
“Tajfun” – ultra brzi simulator u realnom vremenu
Tim mladih naučnika i inženjera sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, u saradnji sa svojim kolegama sa MIT-a u Bostonu, realizovao je digitalni simulator u realnom vremenu, koji znatno skraćuje i olakšava proces testiranja softvera u oblasti elektroenergetike.
limundo1_LiberteMundo_040310
“Limundo” – aukcijski sajt
"Limundo" je najveći i i najuspešniji aukcijski sajt za fizička lica na prostoru Srbije, pokrenut s idejom da Limundovci, članovi "Limunda", kupuju i prodaju predmete jedni od drugih. Sajt su 2006. godine pokrenula braća Nenad i Vladimir Nikolić, ali je prekretnica u njegovom razvoju bila prošla, 2009. godina, kada je u projekat uloženo 435.000 EUR. U "Limundo" je investiralo ukupno 11 evropskih firmi, koje su prepoznale značaj razvoja takvog sistema u Srbiji, a Vladimir Nikolić je ostao vlasnik i direktor "Limunda".
gajbica_labb_250609
“L.A.B.B. Group” – povratna ambalaža sa RFID tehnologijom
Firma "L.A.B.B.Group" prva je u Srbiji pokrenula proizvodnju čipovanih plastičnih gajbi i prva u svetu implementirala RFID ("Radio frequency identification") tehnologiju u povratnu ambalažu. U jedinstveni pogon u Šidu, koji je otvoren u novembru 2009. godine, investirano je više od 300 miliona dinara, a Izvršno veće Vojvodine izdvojilo je 30 miliona dinara.