Nominacije za 2011. godinu

biodizel_130910
Tehnološki fakultet Leskovac – Kontinualni reaktor za biodizel
Tim stručnjaka Tehnološkog fakulteta u Leskovcu izumeo je postrojenje za kontinualnu sintezu biodizela reakcijom metanolize na atmosferskom pritisku i niskoj temperaturi. Inovativni tehnološki postupak omogućava manju potrošnju energije i reaktanata zbog čega je proizvodnja biodizela ovim postupkom znatno jeftinija od postojeće.
pethouse_030311
“Pethouse” – Mobilni uređaj za mlevenje PET iskorišćenih plastičnih boca
Firma "Pethouse" osmislila je inovativan mobilni uređaj za mlevenje plastičnih boca, koji smanjuje zapreminu iskorišćene PET ambalaže na samo 10% plastičnih isečaka u odsnosu na dosadašnjih 30%. "Pethouse" je mobilan uređaj malog gabarita i lak za upotrebu, i zapravo predstavlja prvu kariku u reciklažnom lancu jer ga koristi generator otpada, dakle potrošači.
onion_slicer_2612011
“StanTech” – Industrijska automatska mašina za sečenje povrća
Inženjeri beogradske firme "StanTech" konstruisali su automatsku industrijsku mašinu koja seče i pakuje tonu crnog luka na sat, a u njenu proizvodnju je uloženo više od 200.000 EUR. "Onion slicer" već je isporučen jednoj od najvećih kompanija za preradu luka u Sjedinjenim Američkim Državama "Gill’s onions" iz Kalifornije, a poručeno je još šest mašina.
ledlight_260211
“Ledlight” – Ulična LED rasveta
Firma "Energy Lite Electronics" izumela je energetski efikasnu svetiljku namenjenu uličnoj rasveti, a osnova tehnološkog rešenja zasnovana je na kontroli LED emitera svetlosti visoke snage.
termoelektrana_biomasa_14112010
“Energoobnova” – Termoelektrana na biomasu
Firma "Energoobnova" prva je u Srbiji, u selu Dragačica nadomak Čačka, izgradila ekološku mini termoelektranu na biomasu, u koju je uložila oko 200.000 EUR. Digestor kapaciteta 600 m3 i nominalne snage 70-75 kW, koristiće uglavnom kukuruznu silažu.
kombajn_maline1_12410
“Elektronik” – Kombajn za branje malina i kupina
Firma "Elektronik" iz Sopota proizvela je prvi srpski kombajn za mašinsko branje malina i kupina koji radi na TNG i sa samo tri radnika zamenjuju komplikovani posao više desetina ljudi. Berač sa hidrauličnim pogonom na svim točkovima je konstruisan kao samohodna poljoprivredna mašina, koja branje voća vrši izazivanjem vibracija u krošnji voćke, što dovodi do opadanja plodova
voda_preciscavanje_sanitaci
“Biotoksinomer” – Uređaj za bio kontrolu kvaliteta vode
Niški građevinski klaster "Dunđer" izumeo je "biotoksinomer", jedinstveni uređaj koji on-line i 24-časovno omogućava praćenja kvaliteta vode, odnosno prisustvo opasnih materija u vodi. Uređaj to postiže na brz, jeftin i ekološki potpuno prihvatljiv način, primenom vodenih račića dafnija, koji su veoma osetljivi na prisustvo toksina u vodi. Ako dafnija može da preživi u vodi, onda je takva voda savršeno bezbedna za ljude. Ako dođe do njenog uginuća, to znači da su se pojavili toksini. Mozak uređaja je u svetu jedinstveni softver koji ima sposobnost da uoči uginuće dafnija i u realnom vremenu odmah o tome obavesti nadležne.