Nominacije za 2012. godinu

eko_mlek_020312
“Eko-mlek” – Moderna energetski efikasna mlekara
Kruševačka mlekara "Eko-mlek" započela je tokom 2011. godine izgradnju novog proizvodnog pogona vrednog 4 mil EUR, koji će imati za 80% veću uštedu energije u odnosu na stari. Tolika energetska efikasnost će se ostvariti kroz uštedu u toku procesa proizvodnje i kroz rekuperaciju energije koja je nastala u prethodnim procesima.
carbo_concept_050212
“Carbo Concept” – Mašina za proizvodnju PET ambalaže
Pančevačka kompanija "Carbo Concept" konstruisala je u 2011. godini novu mašinu za duvanje PET ambalaže za jedinstvenu u svetu mobilnu fabriku vode. Mobilna fabrika vode, konstruisana na zahtev Ujedinjenih nacija u saradnji "Carbo Concept"-a sa nemačkim firmama "Plast Engineering Knauff" i "Karcher", smeštena je u transportnom kontejneru i nakon pozicioniranja pored bilo kakvog izvora vode (reka, jezero) spremna je da prečisti i flašira vodu.
vinarija_zvonko_bogdan_080612
“Vinarija Zvonko Bogdan”
"Vinarija Zvonko Bogdan" otvorena je na Palićkom jezeru u aprilu 2011. godine. Od početka u vinariji važi pravilo - sve što se radi treba da bude najbolje: od izbora klime i zemljišta do nastojanja da se pređe na organsku proizvodnju pa se insistira na kvalitetu. Vraćanje na prirodne osnove i tradicionalan način proizvodnje uz savremenu tehnologiju i iskustvo vrhunskih enologa garantuju i vino vrhunskog kvaliteta.
terra_panonica_090411
“Terra Panonica” – Kulturni centar za mlade
Na ruševinama davno oronule i napuštene kuće u Mokrinu nedaleko od Kikinde, počela je gradnja kompleksa, nazvanog "Kuća na ravnom bregu". Branimir Brkljač investitor, poreklom Kikinđanin, nakon dugogodišnjeg uspešnog poslovanja u inostranstvu odlučio je da svoje znanje i iskustvo prenese i pomogne u afirmisanju mladih, talentovanih i kreativnih ljudi.
delta_kladovo_010312
“Delta” Kladovo – Sistem za reciklažu otpadnih ulja
Kompanija "Delta" iz Kladova otvorila je u septembru 2011. godine prvo postrojenje za preradu brodskog otpadnog ulja u Srbiji, u koje je uloženo 2 mil EUR. U našoj zemlji ne postoji ni jedna luka ili pristanište na celom toku reke Dunav od Bezdana do Prahova koje poseduje terminal za sakupljanje otpada sa plovila i brodova kojih godišnje ima oko 11.000 po podacima prevodnice HE Đerdap.
sharps_terminator_030112
“Boci Co” – Aparat za uništavanje medicinskih igala
Kompanija "Boci Co" otvorila je krajem oktobra 2011. u Kniću fabriku za proizvodnju jedinstvenog aparata Sharps Terminator koji uništava medicinske igle. Vlasnik jedine fabrike za ovaj aparat u svetu je beogradska kompanija "Boci Co"
kafena_plevica
“Strauss Adriatic” – Inovativna upotreba otpadnog proizvoda za grejanje
Kompanija "Strauss Adriatic" po prvi put u Srbiji i regionu 1. novembra 2011. godine počela je da koristi kafenu plevicu kao biomasu za grejanje kompletnog pogona i administrativnog dela fabrike u Šimanovcima. Jedinstvenost projekta ogleda se u upotrebi kafene plevice kao energenta koji sagoreva u kotlarnici na biomasu. Sama tehnologija nije ništa novo, ali je kafena plevica sve do skoro bila neiskorišćena na ovaj način i predstavljala je otpad, pa otkriće toplotne moći kafene plevice i njena primena predstavljaju kuriozitet.
sigmakula_020312
“Sigma” – Sistem za dezinfekciju vode
Kompanija "Sigma" iz Kule otvorila je početkom februara 2011. godine u Crvenki pogon za proizvodnju hlorogena - uređaja za elektrolitičku proizvodnju hlora u obliku rastvora natrijum hipohlorita na mestu njegove potrošnje. Proizvodnja ovog dezinfekatora vode je jednostavna jer zahteva samo so, omekšanu vodu i električnu energiju. Sistem je automatizovan, zahteva minimalno održavanje i lak je za korišćenje.