Nominacije za 2014. godinu

trafostanica_elnos_bl_141113
“Elnos BL” – Fabrika kompaktnih montažno-betonskih trafostanica “Biosco CS”
Beogradska kompanija "Elnos BL" otvorila je u novembru 2013. godine fabriku kompaktnih montažno-betonskih trafostanica "Biosco CS" u Batajnici, jedinu takvog tipa u regionu. "Biosco CS", snage do 1000 kVA, je novi proizvod koji unapređuje sekundarnu distribuciju energije i deo je pametne mreže koja radi po licenci kompanije "Schneider Electric".
symphony_POS_040314
HCP – Prodajni terminal Symphony POS
Prateći svetske trendove, kompanija HCP iz Trstenika razvila je Symphony POS uređaj sa ciljem da olakša poslovanje onima koji mogu i moraju koristiti POS terminale u svojim privrednim aktivnostima. Reč je o 100% domaćem proizvodu koji je od ideje, preko R&D pa sve do proizvodnje razvijen u Srbiji.
bref_henkel_050314
“Henkel” – Novi pogon za proizvode iz Bref palete kućne hemije
Kompanija “Henkel” pokrenula juna 2013. godine u Kruševcu proizvodnju “Bref Duo Stick” sredstva za održavanje higijene. Novi objekat u kome se proizvodi “Bref Duo Stick” prostire se na 1.800 kvadratnih metara i jedini je pogon za proizvodnju tog proizvoda u svetu, a uvođenjem novih tehnologija ova kompanija ostaće lider u isporuci proizvoda za održavanje higijene.
eko_hostel_uzice_2_250913
Eco hostel “Republik” Užice
Eko hostel u Užicu kao ideja postoji od 2012. godine a prvi koraci ka realizaciji napravljeni su prošle godine: iznajmili su kuću od oko 200 kvadratnih metara, uradili biznis plan, projekte rekonstrucije i uređenja za ekološki - "pametni" hostel. Sve to predstavili su na raznim konkursima kako bi obezbedili sredstva, i na forumu "zelenih ideja" u organizaciji Trag Fondacije, Rockeferler fondacije i Erste banke od 109 projekata njihov je proglašen za najbolji. Nagrađeni su sa 8.000 USD. Usledio je konkurs za podsticaj samozapošljavanju Grupe "484" i USAID, gde je obezbeđeno još 1.200 EUR, dobili su sredstva od Nacionalne službe za zapošljavanje u iznosu od 160.000 dinara i uz nekolicnu bankarskih kredita pokrenuli posao.
kuerk_040314
“Kuerk” – Izrada proizvoda od reciklirane gume
Kompanija "Kuerk" iz Beočina, koja se bavi izradom proizvoda od reciklirane otpadne gume, implementirala je tokom 2013. godine, inovativan tehnološki proces komprimovanja gumenog granulata, pri čemu je najvažnija prednost u odnosu na slične konvencionalne procese, smanjenje utroška energenata, odnosno električne energije za približno 80%.
desing_1_040314
“Desing” – Proizvodnja voćnih preparacija na bazi višnje
Beogradska kompanija "Desing", koja se bavi proizvodnjom voćnih preparacija, pokrenula je krajem 2013. godine u svom pogonu u Knjaževcu industrijsku proizvodnju polukandirane višnje, po inovativnoj tehnologiji koja smanjuje koncentraciju šećera do 20%, istovremeno zadržavajući senzorna svojstva proizvoda. Najčešći problem sa industrijom hrane u Srbiji je što se sirovina izvozi, dok je novom tehnologijom kompanija "Desing" omogućila da se ceo poces finalizuje u njihovom postrojenju u Knjaževcu i kao takav plasira na inostrana tržišta.
alwag_040314
“Alwag” – Fabrika za reciklažu PET ambalaže
Novosadska kompanija "Alwag" otvorila je u septembru 2013. godine u Novoj Gajdobri fabriku za reciklažu PET ambalaže, baziranu na proizvodnji RPET flekica dobijenih sistemom toplog pranja. Ambalaža se u postupku prerade najpre usitnjava, a onda na visokim temperaturama pere i tako se dobija poluproizvod visoke čistoće koji se prodaje kupcima u prehrambenoj, farmaceutskoj, tekstilnoj industriji, za proizvodnju asfalta, izolacione folije i cevi raznih profila i namena. Reč je o prvoj fabrici ovog tipa u Srbiji, koja omogućava da se prljave boce, koje su decenijama tavorile po deponijama, "vraćaju" u upotrebu, čak i u industriju hrane i pića.
eko_fungi_040314
“Eko fungi” – Proizvodnja jestivih gljiva na bazi celuloznih ostataka
Beogradski "Eko fungi" pokrenuo je u junu 2013. godine industrijsku proizvodnju gljive bukovače po novoj tehnologiji koja u proizvodnji supstrata (hranljive podloge) za uzgoj celuloznih gljiva koristi otpad i eliminiše upotrebu električne energije za čak 90%. Reč je o prvom postrojenju ovog tipa u Srbiji i svetu. Proizvodnja celuloznih vrsta jestivih gljiva, (bukovače, shii take i sl,) tradicionlano je bazirana na iskorišćenju slame kao sirovine za proizvodnju substrata, koja je počela da biva nedostupna i čiji su troškovi transporta i potrošnje električne energije u proizvdonji znatno uvećavani.