Nominacije za 2016. godinu

siloport_beocin_110316
“Agrogrnja” – Silo-port Beočin
Kompanija "Agrogrnja" iz Bačkog Petrovca započela je u januaru 2015. godine u Beočinu izgradnju silosa sa rečnom lukom kapaciteta 30.000 kubika (cca 24.000 tona), sa kompletnom opremom koja podrazumeva prijem, skladištenje, pretovar i sušenje zrnastih poljoprivrednih kultura. Silo-port je izgrađen na placu od 2 hektara koji je "Agrogrnja" kupila u biznis parku kompanije "Lafarge BFC", gde po završetku prve faze, odnosno početka rada silosa i luke, planira izgradnju još 70.000 kubika skladišnog prostora, nakon čega će ovo biti najveći silo-port na rečnom toku Rajna-Majna-Dunav.
digital_logic_080316
“Digital Logic” – Multifunkcionalni NFC 2DQR Barcode beskontaktni čitač
Požarevačka kompanija “Digital Logic” razvila je specijalno dizajniran multifunkcionalni beskontaktni čitač namenjem očitavanju 2DQR kodova, NFC kartica i tagova, kao i NFC telefona. Sve ove opcije na jednom mestu i način na koji su integrisane čine NFC 2DQR BARCODE READER trenutno jedinstvenim u svetu.
pro_credit_samousluzne_zone_080316
ProCredit bank – Samouslužne zone 24/7
ProCredit banka je u martu 2015. godine započela uvođenje takozvanih Samouslužnih bankarskih zona 24/7 u okviru svojih ekspozitura, opremljenih najsavremenijim uređajima preko kojih je klijentima banke omogućeno da obavljaju više od 90% bankarskih transakcija potpuno samostalno, u vreme koje njima odgovara.
euroheat_080316
“Euroheat” – Proizvodnja pločasto-dobošastih izmenjivača toplote
Kragujevačka kompanija “Euroheat” pokrenula je u septembru 2015. godine proizvodnju poboljšanog tipa pločasto-dobošastih izmenjivača toplote tipa P-500 i P-1000 (Plate and shell heat exchanger), koji predstavljaju hibrid pločastih i dobošastih izmenjivača, sjedinjujući najbolje osobine jednih i drugih.
vetropark_kula_5_121115
“MK Fintel Wind” – Vetropark Kula
Kompanija “MK Fintel Wind” otvorila je u novembru 2015. godine vetropark u Kuli, prvi energetski objekat ovog tipa u Srbiji. Vetropark Kula, ukupne instalisane snage 9,9 MW, sastoji se od tri vetrogeneratora visine oko 178 metara, koji su najviši u jugoistočnoj Evropi.
ugljeni briket ladjar transport
“Lađar transport” – Fabrika ugljenih briketa Ub
Beogradska kompanija “Lađar Transport” otvorila je u decembru 2015. godine u Ubu fabriku ugljenih briketa koja predviđa osvajanje novih tehnologija u proizvodnji ovog energenta. Ugljeni briketi proizvode se od ugljene prašine lignita iz RB “Kolubara”, uz dodatak još tri elementa koji su isključivo organskog porekla i sadrže maksimalno 0,79% sagorivog sumpora, dok je u Evropi dozvoljeno 1%.