Nominacije za 2017. godinu

Weiss Light
Weiss Light – Prva srpska fabrika LED sijalica
Beogradski Weiss Light prva je srpska fabrika LED sijalica i jedina kompanija u regionu koja proizvodi LED sijalice za široku upotrebu. U pogonu u Ugrinovcima obavlja se ceo proces nastanka sijalice – od pravljenja alata, preko skice, sklapanja, do ambalažiranja i reciklaže, pa su Weiss Light sijalice 100% srpski proizvod. Godišnje se proizvede milion sijalica najrazličitijih vrsta i namena.
petrosolar
PetroSOLAR – Inteligentni mobilijar na solarnu energiju
Novosadska kompanija Petro-mont d.o.o. razvila je inteligentni i energetski nezavisan mobilijar (pametna autobuska stajališta, pametne klupe i toteme) koji se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora energije putem solarnih panela i opciono kinetičkih podnih ploča.
VisMedic
VisMedic – Internet platforma za telemedicinu
Onlajn klinika VisMedic, jedinstvena platforma za telemedicinu u jugoistočnoj Evropi, omogućila je pacijentima u Srbiji i regionu video konsultacije sa lekarima, koje su zbog visokih troškova specijalizovane opreme za video konferencije, do skoro bile ograničene isključivo na relaciju lekar-lekar.
OrganicNet - Društvena tržnica organske hrane
OrganicNet – Društvena tržnica organske hrane
Novosadska kompanija Eton digital razvila je prvu društvenu tržnicu organske hrane koja je korisnicima dostupna od aprila 2016. godine. OrganicNet omogućava proizvođačima i potrošačima da komuniciraju direktno i sami postave uslove saradnje, zaobilazeći posrednika, za razliku od sličnih rešenja na tržištu koja funkcionišu po principu preprodaje. To prodaju čini znatno jednostavnom i efikasnom.
Hydrogen Technologies
Hydrogen Technologies – Mašina za dekarbonizaciju SUS motora vodonikom
Beogradska kompanija Hydrogen Technologies razvila je i plasirala na tržište jedinstvenu tehnologiju za uklanjanje gareži iz motora i izduvnih sistema vozila. Kao osnovni "energent" za čišćenje motora upotrebljava se velika količina HHO gasa (vodonik i kiseonik), koji se dobija elektrohemijskim procesom elektrolize vode.
OnoBikes - Električni bicikl Archont
OnoBikes – Električni bicikl Archont
Beogradska statap kompanija OnoBikes razvila je električni bicikl Archont, zasnovan na biciklističkoj ergonomiji, koji se izdvaja jedinstvenim dizajnom, te naprednom tehnologijom u smislu jakih i visoko kvalitetnih elektromotora i baterija. Archont bicikli izrađuju se ručno kako bi ispunili sve individualne zahteve naručilaca, pa je svaki proizvedeni komad unikatan.